Oost-Kenia (provincie Eastern)

Swipe

Tsavo National Park

•    Oppervlakte: 21.280 km2
•    Provincies: Eastern/Coast
•    Te bereiken vanuit/via: Voi
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: olifanten, neushoorns, leeuwen, krokodillen en zebra’s
•    Vogels: meer dan 600 soorten
•    Landschap: Acacialandschappen met baobabs, grasland, bossen, bergen
•    Verblijfsmogelijkheden: lodges, tentenkampen en zelfverzorgingslodges
•    Bijzonderheden: grootste wildpark van Kenia
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Het Tsavo N.P. ligt op slechts 240 kilometer ten zuidwesten van Nairobi en de hoofdweg Nairobi - Mombasa (A109) doorkruist het park.

Algemene informatie

Eigenlijk zijn het drie aparte N.P.’s: het Tsavo West N.P., met een oppervlakte van 9065 km2, het Tsavo East N.P., 11.747 km2 groot en het kleine Chyulu N.P. dat ‘slechts’ 471 km2 meet. Met elkaar vormen ze echter het grootste N.P. van Kenia, de oppervlakte is groter dan de helft van de oppervlakte van Nederland en tweederde van de oppervlakte van het Belgische grondgebied. In Kenia beweert men dat het mogelijk gaat om het grootste wildpark ter wereld. Tsavo East is in elk geval met afstand het grootste van alle parken in Kenia en vormt maar liefst 40% van de totale oppervlakte van alle N.P.’s bij elkaar.

Omdat de parken zo dicht bij de kust liggen, binnen twee uur rijdt men vanuit Mombasa naar Tsavo, vormen ze een vast onderdeel van vele excursies die vanuit de kuststreek georganiseerd worden. Het kan behoorlijk stoffig zijn in de parken en aangezien er de grootste kuddes olifanten rondlopen van geheel Kenia, is het over het algemeen niet moeilijk om deze kolossen te vinden. De enkele duizenden kilometers wegen in de parken zijn uitstekend berijdbaar. U moet er echter rekening mee houden dat Tsavo East en Tsavo West afzonderlijke parken zijn, elk met hun eigen administratie en beheer. Dat betekent ook dat u voor de afzonderlijke parken ook afzonderlijk voor de toegang moet betalen. De hoofdingang voor Tsavo East bevindt zich nabij Voi en heet dan ook Voi-gate.

De hoofdingang voor Tsavo West ligt aan de hoofdweg Nairobi-Mombasa en heet Mtito Andei-gate. De voorzieningen in Tsavo West zijn aanzienlijk uitgebreider dan die in Tsavo East. Het park mag zich in een grote belangstelling verheugen. Grote delen van de parken zijn voor het publiek gesloten, dat heeft te maken met het feit dat men voortdurend strijd voert tegen stropers, die nog steeds in de parken actief zijn. Hoewel de overheid de zaak aardig onder controle krijgt lijkt het er toch op dat het neushoornbestand vrijwel is uitgeroeid, uitsluitend vanwege de (vermeende?) uitwerking op allerlei gebied, maar vooral de potentieverhogende kwaliteiten van gemalen neushoornhoorn.

In 1970 telde men nog meer dan 8000 neushoorns in het gebied. Dat aantal is inmiddels teruggelopen tot minder dan 200. De opengestelde gebieden, en de oppervlakte daarvan is groter dan u in dagen kunt bekijken, zijn absoluut veilig.

Flora en fauna

Uit het vorenstaande blijkt dat de regentijd en dan beter het einde van de regentijd het beste seizoen is om Tsavo te bezoeken. Vooral Tsavo West is dan zeer groen en de atmosfeer op z’n best. Tsavo Oost kent minder begroeiingen en doet daardoor veel kaler aan. Voor mensen die graag fotograferen en daarbij niet alleen wilde dieren op het oog hebben is Tsavo Oost een eldorado vanwege de schitterende lichtval op vele plaatsen. Bij de bomen neemt de baobab een dominante plaats in, maar, afhankelijk van het soort landschap zullen ook de acacia’s of de palmen, de vijgenbomen en de tamarindes uw aandacht opeisen. Het wildleven is buitengewoon aantrekkelijk, niet voor niets bezoeken dagelijks vele mensen het gebied.

Al in 1848 tekende een missionaris die door het gebied trok in zijn dagboek aan: ’Het zit hier stampvol met wilde dieren, zoals neushoorns, buffels en olifanten.’ U kunt onder andere kennismaken met leeuwen, (jacht)luipaarden, olifanten, zwarte neushoorns, giraffes en nijlpaarden. Ook de zebra’s, vergezeld door de wildebeesten, zijn goed vertegenwoordigd. Als u liever kleinere dieren ziet dan moet u bijvoorbeeld uitkijken naar elanden, waterbokken, hartebeesten en gazellen. Laag bij de grond zijn de bavianen goed vertegenwoordigd en hoog in de lucht... daar vindt de vogelliefhebber alles wat hem gelukkig maakt. In de parken komen meer dan 600 verschillende soorten vogels voor, waardoor het een meer dan uitgelezen gebied is voor het spotten van vogels.

Onderdak

Het verblijf in een van de lodges in de parken is, als u het als particulier bezoekt, peperduur. Prijzen van 150 tot 200 USD per over-nachting vormen geen uitzondering. Het is misschien beter om een meerdaags arrangement te boeken waarbij meestal een overnachting in Tsavo is inbegrepen. Soms zult u het park verlaten om bijvoorbeeld in Voi onderdak te krijgen. Vanzelfsprekend is een overnachting in een van de lodges een belevenis, de lodges zijn gebouwd nabij plaatsen die dagelijks worden bezocht door honderden dieren. De apen die sommige lodges en de omgeving ervan bevolken zijn alleen maar leuk tijdens de eerste kennismaking. Het verzoek om de dieren niet de voederen is beslist geen loze kreet.

Enkele uitstapjes in de omgeving

Er zijn een paar plaatsen die u beslist gezien moet hebben zoals bijvoorbeeld de Mzina bron nabij de Kilaguni Lodge. Deze lodge heeft zelfs faciliteiten die het mogelijk maken om de nijlpaarden en krokodillen die hier in grote hoeveelheden voorkomen onder water te observeren. In dezelfde omgeving bevindt zich de Chaimu krater. U kunt deze beklimmen (een van de weinige plaatsen waar u uw voertuig mag verlaten) maar de aanwezigheid ervan maakt vooral duidelijk dat hier vroeger vulkanen actief waren. Die gedachte wordt bevestigd door de aanwezigheid van de (opgedroogde) Shetani lavastroom, de grootste in zijn soort ter wereld, nabij de Chyulu-gate. De nabijgelegen grotten kunt u eveneens bezoeken, de grotten zijn onverlicht en de bezoeker krijgt een fakkel of een lantaarn mee. Voor minder goed ter been zijnde personen is dit een af te raden uitstapje.

Aan de voet van de Ngulia heuvels ligt een leefgebied voor neushoorns, de Ngulia Rhino Sanctuary. Een kudde van ongeveer 80 neushoorns leeft hier binnen een gebied van zo’n 70 km2. Het gebied is omheind en afgezet met hekken die onder spanning staan. De bezoeker mag echter het terrein op en de kans dat u neushoorns aantreft in een natuurlijke omgeving is hier behoorlijk groot. In Tsavo East kunt u een kijkje nemen bij de Aruba dam en genieten van het vele wild dat zich in de omgeving ophoudt. De dam is gebouwd in de rivier Voi en wordt beschouwd als een van de fraaiste plaatsen om grote hoeveelheden wild te zien. Ook nabij het Kanderi moeras zult u grote hoeveelheden wild aantreffen. Wat u in dit park zult missen (of niet) zijn de grote hoeveelheden toeristen. Tsavo East heeft weinig aantrekkingskracht op toeristen of, liever gezegd, de touroperators verdienen meer aan bezoekers van Tsavo West.

Het Chulu Hills N.P. werd in 1983 geopend en oefent grote aantrekkingskracht uit op mensen die de toeristenstroom willen ontvluchten. Dit is het enige park in Kenia waar men behalve wildsafari’s ook geologische en archeologische safari’s aanbiedt. Verder is het een wandelgebied bij uitstek en er kunnen ook paarden gehuurd worden. Uiteraard vinden al die activiteiten plaats onder leiding van ervaren gidsen, want er huizen, net als in het Tsavo N.P. dieren die men beter uit de weg kan gaan.

Mocht u Tsavo East in noordelijke richting willen verlaten dan komt u in een aangrenzend N.P. terecht: het South Kitui N.R. Dat klinkt tegenstrijdig maar dit N.P. met een oppervlakte van 1880 km2 ligt in het zuiden van het district Kitui. Het park wordt vooral bezocht door mensen die iets met aapachtigen hebben.

10 prachtige bestemmingen in Tsavo National Park en Kenia