Oost-Muscat

Swipe

Richting Nizwa

Route 15 naar Nizwa is aangegeven op de ‘Clocktower Roundabout’. Een andere mogelijkheid om deze weg te bereiken bevindt zich aan Muscat Expressway. De nieuwe weg staat ook bekend als ‘Nizwa Road’ en kringelt direct door bergformaties. Dit betreft de provincie Ad Dakhliyyah – synoniem voor forten en uitkijktorens. Onderweg bewondert u deze, omgeven door enorme dadelpalmbossen. Het gebied ten zuiden en ten westen van Bidbid is uitvoerig behandeld in ‘Noordwest-Oman’. Afslagen zijn duidelijk aangegeven.

Fanja

Fanja oogt als het decor van een Arabisch sprookje. Deze oase ligt te midden van eindeloos dadelpalmbos; achter de witte panden torenen roodbruine bergen. De brede wadi en de dromerige uitkijktoren maken de setting compleet. U kunt hier wandelen door nauwe dorpsstraten en een kijkje nemen bij de gootjes die de plaatselijke falaj (zie gelijknamige kadertekst) vormen.

Bidbid

Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was Bidbid synoniem voor Britse legeractiviteiten. Hier bevond zich het Northern Frontier Regiment, dat een bepalende rol speelde in de Dhofar Insurgency (1962-1976). Bidbid ligt aan een brede wadi; op de oevers bevinden zich duizenden palmbomen en kleine akkers waarop onder andere luzerne wordt verbouwd. De ontkiemde zaden (afalfa) worden gebruikt als veevoer.

Bezienswaardigheden

Het (gerestaureerde) fort is de voornaamste bezienswaardigheid van deze idyllische plaats. De vlag die op de toren wappert is een geschikt herkenningspunt, deze is overal zichtbaar.

Richting Sur

Qurayyat en Al Amrat zijn duidelijk aangegeven bij de Wadi Aday Roundabout (coördinaten: N23”35’26 E58”31’33) in Muscat. Deze weg is op een indrukwekkende manier door Al Hajar Mountains gelegd en leidt al snel naar de vallei van Al Amrat. Onmisbaar zijn hier de schotels van ‘Al Amrat Satellite Telecommunication Complex’. Ongeveer vier kilometer ten zuiden van de ‘Globe Roundabout’ bevindt zich de afslag naar Qurayyat. Woeste bergen en acaciarijke valleien keren terug; afslagen zijn langs deze snelweg duidelijk aangegeven.

Qurayyat en Daghmar

Een palmboom- en bougainvillearijke laan verbindt de snelweg met Qurayyat. Het deel van dit vissersdorp dat u zo bereikt, is sfeervol en is rijk aan steegjes. Aan weerszijden van de hoofdweg vindt u winkels, banken (pinautomaten) en het fort (geopend zo.t/m do. 08.30-14.30 uur) dat dateert uit de negentiende eeuw. Als u deze weg volgt, bereikt u de boulevard van ‘Qurayyat aan Zee’. Dit deel is slaperig en wordt overzien door de beige minaret. De boulevard is nieuw en is populair bij de inwoners en het plaatselijke vee. Het strand is niet idyllisch, maar biedt zicht op vissers die argeloos doorgaan met hun werk.

Als u terugrijdt richting de snelweg, kunt u op Ramlah’s rotonde (coördinaten: N23”14’07 E58”54’00) ‘Daghmar’ aanhouden. In de omgeving van dit dorp worden citroenen, dadels en mango’s geteeld. Ook vindt u hier een oprit naar de snelweg. Qurayyat beschikt over benzinestations.

10 prachtige bestemmingen in Richting Nizwa en Oman