Oost-Noorwegen

Swipe

Fagernes

Fagernes is de hoofdplaats van de streek Valdres. De plaats ligt aan de monding van de Neselv en langs de drukke hoofdweg E16 Oslo-Bergen. Het is een gezellig toeristenplaatsje. Het Valdres Folkemuseum op het schiereiland Storøya is met 93 gebouwen en 17.000 voorwerpen een groot openlucht- en streekmuseum (in de zomer dagelijks geopend, rest v/h jaar ma-vr).

Liefhebbers van oude kerken vinden in Valdres zes interessante staafkerken: die van Heddalen, Reinli (beide onder Fagernes), Hegge (richting Beitostølen), Høre, Lomen en Øye (langs weg 16 richting Filefjell). Het toeristenbureau van Valdres heeft een gratis brochure met informatie over de staafkerken. Vooral het kerkje van Hegge (richting Beitostølen) is bijzonder. Men treft er houten gezichten van oude Noorse goden aan.

Beitostølen en Bygdin

Weg 51 vanuit Fagernes voert naar Beitostølen en Bygdin aan de zuidoostkant van de Jotunheimen. Beitostølen is een skioord met diverse campings, huttenparken en hotels. Wie een mooie berg wil beklimmen kan 10 km ten noorden van Beitostølen parkeren en het pad volgen naar de markante berg Bitihorn (1607 m, 3 uur). Bij Bygdin kunt u over weg 51 en de Valdresflya hoogvlakte verder naar Lom, of over de Jotunheimvegen rechtsaf naar het Gudbrandsdal.

10 prachtige bestemmingen in Fagernes en Noorwegen