Oost-Noorwegen

Swipe

Geilo

Geilo ligt aan het boveneind van het Hallingdal en is uitgegroeid tot een belangrijke wintersportplaats met een groot aantal skipistes. De hoogste skiliften gaan tot de 1178 m hoge Havdalshovda, maar wat mogelijkheden voor alpiene skiën betreft moet Geilo het afleggen tegen concurrent Hemsedal. De langlaufmogelijkheden rond Geilo zijn echter uitstekend met meer dan 220 km loipes. Kiteboarden (skiën met vlieger) is hier op de hoogvlakten waar altijd veel wind staat erg populair geworden.

’s Zomers is Geilo een geschikt uitgangspunt voor dagwandelingen en meerdaagse voettochten in de bergen van de Halingskarvet en de Hardangervidda. Voor sommige dagtochten kunt u gebruikmaken van de trein om heen of terug te komen. Finse, gelegen op 1222 meter hoogte aan de spoorlijn Oslo-Bergen, is een geschikt uitgangspunt voor wandelingen over de Hardangervidda en fietstochten over de Rallarvegen.

Over de Hardangervidda

Bij Haugastøl splitsen de weg en de spoorlijn naar Bergen. De spoorlijn naar Bergen gaat over de Hardangervidda verder in noord-westelijke richting, en rijksweg 7 buigt in zuidwestelijke richting af over de hoogvlakte naar de Hardangerfjord. Een mooie en niet al te zware wandeling gaat vanaf Fagerheim fjellstue (langs de E7) om het Storekrækkjameer naar de bemande berghut Krækkja en langs de andere oever terug (13 km, 4 uur). Bij Halne (fjellstue) rijdt u de provincie Hordaland binnen en bij Dyranut bereikt u op 1250 meter het hoogste punt van de route.

10 prachtige bestemmingen in Geilo en Noorwegen