Oost-Noorwegen

Swipe

Hamar

Aan de oostelijke oever van het Mjøsameer, het grootste meer van Noorwegen, ligt de stad Hamar (27.500 inwoners). Hamar is de hoofdstad en de toegangspoort tot de provincie Hedmark. Bij Nederlanders is de stad vooral bekend om zijn ijshal ‘Vikingskipet’, waar in 1994 de Olympische schaatswedstrijden zijn gehouden. De ijshal, die is gebouwd door de bekende Noorse architect Niels Torp, heeft een kenmerkend dak in de vorm van een omgekeerd Vikingschip.

De andere grote bezienswaardigheid van Hamar is de bijna 1000 jaar oude kathedraalruïne op het schiereilandje Domkirkkeodden. De domkerk van Hamar werd gebouwd tussen 1153 en 1200, toen Hamar een bisdom werd. De kerk werd in 1567 door de Zweden in brand gestoken en is nooit meer opgebouwd. De ruïnes van de middeleeuwse kerk zijn sindsdien het symbool van de stad Hamar. Omdat de oude ruines dreigden te desintegreren zijn ze verpakt in een ultramoderne glazen piramide, de ‘glass kathedral’. De ruïnes en het omliggende park met kruidentuin maken deel uit van het Hedmarksmuseum (openluchtmuseum). In juni vindt hier elk jaar een middeleeuws festival plaats met riddertoernooien en een middeleeuwse markt.

Kunstliefhebbers vinden achter een strak moderne façade aan de Parkgata 21 kunstcentrum Kunstbanken, met wisselende tentoonstellingen moderne kunst (tevens café en museumwinkel; toegang gratis). Schaats- en bierliefhebbers kunnen in Hamars centrum terecht bij Siste Indre, Hamars enige ‘schaatspub’. Vanaf de kade langs het meer kunt u een excursie maken met de ‘witte zwaan van Mjøsa’, de Skibladner, ’s werelds oudste stoomraderboot uit 1856. Het schip vaart ’s zomers dagelijks over het Mjøsameer heen en weer tussen de plaatsen Gjøvik, Hamar, Moelv, Lillehammer, Kapp en Eidsvoll. Het is mogelijk om uw fiets aan boord mee te nemen en rond het meer terug te fietsen (of per trein of bus terug).

Hamar Tourist Office, Vikingskipet, Åkersvikaveien 1

Zweden > Jämtland > Järpen-Accommodatie

Kallsedets Fjällcenter

Het terrein ligt aan het Juvuln Meer en vlak bij de 336. Een alternatieve route naar Noorwegen voor wie de E14 wil...

v.a. 1260.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Hamar en Noorwegen