Oost-Noorwegen

Swipe

Hemsedal

Het Hemsedal is een mooi en in het zuiden dichtbebost dal, dat naar het noorden toe steeds kaler en ruiger wordt en overgaat in de uitlopers van de Jotunheimen. Er zijn enkele mooie watervallen, zoals de 140 m hoge Hydnefossen. In de winter bevriest de waterval tot een enorme muur van ijs, en vormt de beroemde waterval een moeilijke uitdaging voor ijsklimmers.

Wintersporthoofdstad van Noorwegen

Hoofdplaats van het Hemsedal is de gelijknamige plaats. Tot 1960 was Hemsedal niet meer dan een klein boerendorp, totdat in 1961 Hemsedal Skiheiser AS werd opgericht en de eerste skilift werd gebouwd. Vooral na 1985 groeide Hemsedal uit tot een van de belangrijkste wintersportplaatsen van het land, met een uitgebreid skicentrum en een capaciteit van 7000 bedden. Hemsedal heeft een skiseizoen van november tot maart.

Maar ook ’s zomers is er veel te beleven. Er zijn 240 km mountainbikeroutes en er is een ‘downhill bikepark’ (mountainbike verhuur; fiets met stoeltjeslift mee naar de top, waar u kunt kiezen uit talloze afdalingen). Voor wandelaars heeft het Tourist Office een brochure ‘Topp 20’ uitgegeven met 20 toppen, die je in de omgeving kunt beklimmen (wandelingen variërend in lengte van 2 uur tot een dag). Voor sommige toppen, zoals de Totten, kan men gebruikmaken van een stoeltjeslift. Leuk met kinderen. Verder kan men in het Hemsedal kanoën, is er een ‘via ferrata’ met ladders en kettingen aangelegd op de berg Vesle Røggjin. Verder kan men er golfen, vissen, paardrijden en worden er in het hoogseizoen iedere avond elandsafari’s georganiseerd. En wat dacht u van een ‘forel- safari’!: met wetsuit en snorkeluitrusting gaat u op zoek naar forellen in hun natuurlijke habitat, de Hemsila rivier.

Panoramaveien

Vijf kilometer onder Hemsedal, vanaf Ulsåk, kunt u de Panoramaveien nemen, een 50 km lange tolweg over de Golsfjellet langs de bergmeren Lykkja en Vaset naar Fagernes. Deze fraaie weg met prachtige vergezichten eindigt in Fagernes, hoofdplaats van de streek Valdres. Een andere mooie autorondrit kunt u maken vanuit het Hallingdal door vanuit Gol naar Hemsedal te rijden en daar de Fanitullvegen te nemen, een mooie tolweg door de bergen van Reinskarvet naar Leveld en Ål. Geilo Net als Hemsedal is ook Geilo een van de populaire vakantiebestemmingen in Noorwegen, met een grote keuze aan accommodatie, zowel in de zomer als in de winter.

10 prachtige bestemmingen in Hemsedal en Noorwegen