Oost-Noorwegen

Swipe

Kongsberg en het Numedal

Kongsberg is een stadje aan de rivier Numedalslågen, aan de ingang van het Numedal. Het stadje (25.000 inwoners) werd in 1624 gesticht door Christian IV, als ‘Konings berg’, nadat er zilvererts was gevonden in de omgeving. De winning van zilver maakte het stadje welvarend en belangrijk voor de Noorse economie. Na 300 jaar mijnbouw sloot de laatste mijn in 1957, waarna de industrie overschakelde op hoogwaardige technologie. In Sagrenda even buiten het centrum kunt u een excursie maken met een smalspoor-treintje door de vroegere zilvermijn. In het centrum van Kongsberg bevinden zich vier musea onder een dak: het Mijnbouwmuseum, het Skimuseum (in Kongsberg werd de eerste skispringwedstrijd georganiseerd), het Koninklijke Muntmuseum en het Wapen- en Technologiemuseum. Voor de inwoners van partnergemeente Gouda is Kongsberg geen onbekende naam. Als teken van vriendschap schenkt het stadje elk jaar een grote kerstboom aan Gouda. ’s Zomers is er in Kongsberg een Jazzfestival; een van de grootste van Noorwegen.

Numedal

Het Numedal is het dal van de Numedalslågen, de op twee na langste rivier van Noorwegen. Het Numedal wordt om zijn sporen uit het verleden het ‘dal van de middeleeuwen’ genoemd. Uit die tijd stammen diverse houten graanschuren of ‘stabburs’ en de ‘nordmannslepene’, historische voetpaden die het Østlandet met het Vestlandet verbonden. Grootste attractie van dit stille landbouwdal zijn de vier staafkerken, achtereenvolgens die van Flesberg, Rollag, Nore en Uvdal. De staafkerken zijn alle ’s zomers te bezichtigen. Die van Uvdal is sober maar verreweg de mooiste; vooral het interieur is rijkversierd. De staafkerk van Uvdal maakt deel uit van een klein openluchtmuseum met houten stabbur en zomerboerderijen uit het Numedal. (Staafkerk en openluchtmuseum: ’s zomers 10.00-18.00 uur).

De weg door het Numedal volgt het laatste stuk niet meer de rivier, en steekt diverse lage bergpassen over, waar telkens fraaie berghotels staan. Het laatste stuk van het Numedal, van Nore naar Geilo kan men ook een mooie variant rijden over een glooiende weg langs het langgerekte stuwmeer Tunhovdfjord (tol). Bij Tunhovd kunt u een bezoek brengen aan boerderij Langedrag, waar een dierenpark is. Wilde dieren als poolvos, lynx en wolf leven hier in een zo natuurlijk mogelijke omgeving (dagelijks 10.00-18.00 uur).

10 prachtige bestemmingen in Kongsberg en het Numedal en Noorwegen