Oost-Noorwegen

Swipe

Peer Gynt – routes

Peer Gynt Vegen

In de bergen aan weerszijden van het Gudbrandsdalen loopt een groot aantal prachtige bergwegen, deels onverhard, deels tolwegen. De bekendste (maar zeker niet de mooiste) van deze bergwegen is de Peer Gynt Vegen ten oosten van het Gudbrandsdal. Een deels onverharde tolweg van 60 km lengte over een hoogvlakte met meertjes en afgeronde bergen. De bergweg begint in Skei (dat u bereikt vanaf Lillehammer via wegen 255 en 254) en eindigt in Vinstra, waar verschillende monumenten herinneringen oproepen aan de legendarische figuur Peer Gynt.

De weg is ’s zomers geopend, zodra de sneeuw verdwenen is. Was een rit over deze weg vroeger een harmonische gebeurtenis, tegenwoordig doen de ongebreidelde wildgroei van vakantiehuisjes aan beide uiteinden van de bergweg (en ook onderweg) en de vele hoogspanningsmasten behoorlijk afbreuk aan de landschappelijke schoonheid en rust. De romantische tolboom en het betalen van het ‘bompenger’ in een kastje is vervangen door een volautomatische camerabewaakte tolpoort met creditcard betaling. Onderweg naar Gålå passeert men het uitzichtpunt Listulhøgda (1053 m), het hoogste punt van de Peer Gyntweg. Aan het Gålåmeer wordt jaarlijks in augustus Ibsens Peer Gynt opgevoerd, met muziek van Grieg. Voorbij Fefor kunt u kiezen uit een weg rechts naar Vinstra, of links een onverharde weg, eveneens een deel van de Per Gynt Vegen, naar het mooie Espedalen. De Peer Gynt Vegen is erg mooi om te fietsen, en wandelaars kunnen het pad volgen dat parallel aan de weg loopt langs hutten en berghotels (Peer Gynt Sti). Meer informatie: www.peergyntvegen.no.

Peer Gynt Setervegen

De Peer Gynt Seterveg, een smalle onverharde tolweg, loopt ten oosten van Vinstra als een 40 km lange lus rond de bergketen Tjørnsæterfjell, en eindigt in Kvam. Dit traject is minder bekend dan Peer Gynt Vegen aan de andere kant van het Gudbrandsdal, maar is eigenlijk mooier dan de klassieke rit. Onderweg passeert u de boerderij Hågå, de geboorteplaats van Peer Gynt (de boerderij is niet te bezichtigen en wordt momenteel grondig gerestaureerd). Vanaf het hoogste punt van de weg op 1100 meter heeft u schitterend uitzicht op de bergen van Rondane.

10 prachtige bestemmingen in Peer Gynt – routes en Noorwegen