Oost-Noorwegen

Swipe

Rondane nationaal park

Rondane is een van de puurste berggebieden van Noorwegen. En volgens veel Noren het mooiste. In 1962 werd hier het eerste nationale park van Noorwegen gesticht, dat in 2003 werd uitgebreid tot een oppervlakte van 970 km². Het bestaat uit hooggelegen boomloze plateaus begroeid met heide en mos en hooggebergte met 10 toppen boven de 2000 meter. Het is er weidser en stiller dan in de Jotunheimen. Rondane is een van de laatste gebieden in Noorwegen met kuddes wilde rendieren, die er al duizenden jaren leven van de rendiermossen en rondtrekken over steeds dezelfde trekroutes. In de winter houden de dieren zich schuil in de uithoeken van het gebied, op zoek naar rendiermos onder de sneeuw. De bergen van Rondane worden gescheiden door diepe lange dalen, die tijdens de ijstijden zijn uitgeschuurd door gletsjers. In het diepste dal ligt het smalle bergmeer Rondvatnet. Rondane is al heel lang een van de belangrijkste outdoorbestemmingen van Noorwegen, en bezit een uitgebreid netwerk van gemarkeerde paden en berghutten. Het is een prachtig wandelgebied. De paden zijn er over het algemeen makkelijker dan in de Jotunheimen, maar wie wil kan er ook enkele hoge toppen beklimmen. Het huttennetwerk strekt zich uit tot de Dovrefjell in het noorden en het naastgelegen berggebied Alvdal-Vestfjell in het oosten. Informatiecentra voor de nationale parken zijn er in Otta, Folldal en Dombås.

Vanuit Otta voert een zijweg naar het vakantiedorp Mysuseter met hotels, huisjes en hytter aan de rand van het nationale park. Vanaf het eindpunt van de weg (slagboom) is het 2 uur wandelen over een onverharde weg naar de berghut Rondvassbu, centraal gelegen aan de westpunt van het Rondvatnet. ’s Zomers vaart er dagelijks een boot over het meer. Rondvassbu is een uitgangspunt voor diverse trektochten, onder meer de beroemde ‘driehoek van Rondane’ via de berghut Bjørnhollia. Rondvassbu is omgeven door meer dan 2000 meter hoge bergen met prachtige namen als Storronden, Smiubelgen, Veslesmeden, Svartnut en Rondeslottet. Ervaren wandelaars kunnen hiervan de Veslesmeden en Storronden (2138 m) beklimmen over steile maar ongevaarlijke paden.

Een ander geschikt uitgangspunt in Rondane is Høvringen, ongeveer 15 km ten noorden van Otta. In Høvringen is eveneens een groot aantal hutten en berghotels. De gezellige Høvringen Fjellstue is een van de oudste berghotels in het gebied. Een populaire wandeling vanuit Høvringen gaat naar de Peer Gynthytta, een oude stenen schuilhut die vroeger werd gebruikt door rendierjagers en later de bestemming van berghut kreeg. De kleine hut is alleen ’s zomers geopend.

De berghut Dørålseter aan de noordkant van Rondane bereikt men het snelst vanuit het Folldal. Behalve tochten in het nationale park kan men een mooie autorit rondom Rondane maken. Het mooiste deel van dit rondje is de nieuwe nationale toeristenweg Rondevegen (rijksweg 27) achterlangs Rondane van Ringebu via Atnbrua naar Folldal. Onderweg is bij Atnbrua een speciaal uitzichtpunt aangelegd, de Sohlbergs plass. Het uitzichtplatform is genoemd naar de schilder Harald Sohlberg, die in 1930 het beroemde ‘Vinternatt i Rondane’ schilderde (dit schilderij werd later verkozen tot ‘nationaal schilderij van Noorwegen’ en hangt in de Nasjonalgalleriet te Oslo). Het uitzichtpunt is door architect Karl-Viggo Hølmebakk prachtig vormgegeven als houten paden die tussen de bomen door slingeren.

Toeristische informatie

Otta Tourist Information, Skysstasjon (station)

Informatiecentra nationale parken: Johan Nygårdsgate 17a, Otta; Frichgården, Dombås; de mijn van Folldal. Meer informatie over Rondane vindt u op www.rondane.info en www.visitrondane.com.

 

10 prachtige bestemmingen in Rondane nationaal park en Noorwegen