Oost-Noorwegen

Swipe

Vågå en Lom

Vågå

De kerk van Vågå is een omgebouwde staafkerk, die zijn huidige vorm kreeg in 1630. Misschien minder oud en oorspronkelijk dan de staafkerk van Lom, maar minstens zo indrukwekkend met zijn vele drakenkoppen op de daken. De kerk is fraai gelegen en het is er een stuk minder toeristisch dan in Lom.

Lom

Lom groeide van stil plattelandsdorp uit tot een drukke toeristenplaats aan de ingang van het Bøverdal, de noordelijke toegang naar de Jotunheimen. Het plaatsje heeft diverse bezienswaardigheden. De staafkerk van Lom vierde in 2008 haar 850-jarig bestaan en is daarmee een van de oudste van Noorwegen. De originele kerk uit de 12e eeuw werd sinds de 16e eeuw twee keer uitgebreid en kreeg in de 17e eeuw het huidige fraaie interieur.

Tegenover de kerk vindt men onder hetzelfde dak het Norsk fjellmuseum (Noors Bergmuseum), het Jotunheimen Nasjonalparksenter en het Tourist Office. In het Fjellmuseum is te zien hoe de bergwereld vanaf de prehistorie het leven van de Noren heeft beïnvloed en hoe de wisselwerking van mens en natuur zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld, vanaf de eerste jagers tot het huidige massatoerisme. Er zijn diverse exposities en er worden diapresentaties en films vertoond (onder andere over de beklimming van de Store Skagastølstind in 1919). Als bijzonderheid staat er een gereconstrueerde mammoet van 4 m hoog. De mammoet leefde ooit in de valleien van het Gudbrandsdal tot hij rond 5000 v. Chr. uitstierf. Kari Jotun vond in 1886 als eerste enkele botten van een mammoet in de buurt van Vågå. Sindsdien zijn er ongeveer 20 vondsten van mammoetresten gedaan in Noorwegen.

In het Jotunheimen Nasjonalparksenter (onderdeel van het Fjellmuseum) kunt u alle informatie krijgen over wandel-, klim- en trektochten in de bergen, berghutten reserveren, wandelgidsen en topografische kaarten aanschaffen.

In Lom is verder een klein maar mooi openluchtmuseum (Lom Bygdemuseum) en kunt u een kijkje nemen in het Fossheim Steinsenter, een geologisch museum en edelsteenwinkel met een grote collectie edelstenen en mineralen. Specialiteit van het centrum zijn sieraden van het lokaal gedolven roze mineraal Thuliet.

Direct buiten het openluchtmuseum van Lom start een interessante wandeling langs oude irrigatiekanalen, Bordvassvegen genoemd (8½ km, 2-3 uur). Uitdagender is de beklimming van de markante uitzichtberg Lomseggen aan de westkant van het dorp. De 1289 m hoge voortop, Eggjapiken, is gemakkelijk te beklimmen. De wandeling start in het centrum van Lom bij het Norsk Fjellmuseum (gemarkeerd 5-6 uur). Ook is er een heuse klatresti of ‘via ferrata’ (ladderweg) ingericht op de Lomseggen vanaf Nissegarden (gids en/of uitrusting te huur via het Tourist Office).

Zweden > Jämtland > Järpen-Standplaats

Kallsedets Fjällcenter

Het terrein ligt aan het Juvuln Meer en vlak bij de 336. Een alternatieve route naar Noorwegen voor wie de E14 wil...

v.a. 5310.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Vågå en Lom en Noorwegen