Oost-Servië

Swipe

Đerdap

Het nationaal park Ðerdap loopt langs de Donau van de stuwdam bij Kladovo tot het fort Golubac. De Donau stroomde hier op de grens van Servië en Roemenië en heeft een diepe kloof uitgeslepen. Tussen 1964 en 1974 werkten de Joegoslaven en Roemenen samen aan een voor die tijd enorm project: de 1298 meter lange en dertig meter hoge stuwdam heeft ongeveer vijfhonderd miljoen dollar gekost. De dam levert niet alleen heel veel electriciteit, maar heeft ook een volledig nieuw landschap opgeleverd. Het stuwmeer dat de dam veroorzaakt heeft, wordt nu gebruikt voor recreatie. In de omgeving van het meer is een aantal interessante bezienswaardigheden.

Kladovo

Tien kilometer van de dam ligt het rivierstadje Kladovo. Het plaatsje was voorheen beroemd vanwege een kaviaarfabriek, maar na de bouw van de dam zijn de steuren uit de Donau verdwenen. De IJzeren Poort, zoals de dam ook wel genoemd wordt heeft de rivier op slot gedaan.

Aan de rand van de stad is een door gras overgroeid Osmaans fort. In het stadje zelf staat een kleine orthodoxe kerk. Niet ver daar vandaan is het Museum voor Archeologie met een tenstoonstelling van alle artefacten die, voordat deze onder water liep, in deze vallei gevonden zijn.

Vlakbij de stuwdam zijn de resten van een vesting uit de eerste eeuw na Christus en een necropolis opgegraven. Vanaf Kataraš heeft u ook een goed uitzicht op de dam.

Trajanova tabla

Helaas is de Trajanova tabla alleen vanaf het water en met een verrekijker vanaf de Roemeense kant te zien. Vanuit het dorp Donji Milanovac worden boottripjes aangeboden om de inscriptie ter ere van Keizer Trajanus te bewonderen. De tekst op het marmeren blok van 3,60 bij 1,75 herinnert aan het feit dat de keizer de straat naar de Donau voltooid heeft.

Lepinski Vir

Een van de belangwekkendste prehistorische vindplaatsen van Servië ligt aan de Donau een paar kilometer voorbij het dorp Boljetin. In 1965 ontdekten archeologen een grote nederzetting uit het mesolithicum en het vroege neolithicum, oftewel de steentijd (circa 6000 jaar v. Chr). De cultuur waartoe de nederzetting behoorde was tot dan toe onbekend. Bij latere opgravingen kwam nog meer naar boven, voornamelijk uit iets latere perioden. In het museum wordt een deel van de vondsten, zoals schalen, beeldjes en potten, tentoongesteld en wordt wat meer uitgelegd over de achtergrond. Het is behalve op maandag dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer vierhonderd meter lopen.

Golubac

Niet alleen vanwege de imposante afmetingen, maar meer nog door de spectaculaire ligging op een in de Donau uitstekende rots, is Golubac misschien wel het mooiste fort van Servië. De precieze ontstaansgeschiedenis van deze burcht is niet bekend, maar Golubac duikt in 1337 voor het eerst op in Hongaarse documenten. In de vijftiende en zestiende eeuw wisselt de vesting regelmatig van eigenaar: Osmanen, Hongaarse vazallen, en Serven bezaten de burcht. Aan de Roemeense kant van de Donau staat een vergelijkbare burcht. Wie beide burchten beheerste, had de sleutel tot de Donau in handen. Voor meer informatie kunt u langsgaan of contact opnemen met de toeristische organisatie van Golubac, Gorana Tošica-Macjka 1. In Golubac is een hotel, een pension en verhuren enkele particulieren kamers of een appartement.

10 prachtige bestemmingen in Đerdap en Servië