Oost-Slowakije

Swipe

Bardejovské Kúpele

In de bergen vlak bij Bardejov ligt de bronnenbadplaats Bardejovské Kúpele. Hier worden problemen met de spijsvertering en ademhalingsmoeilijkheden behandeld. De medicinale bronnen werden al in de 13e eeuw in documenten van de Hongaarse koning Béla IV genoemd. Hij schonk de bronnen aan Bardejov. In de 17e eeuw werden de eerste houten kuurgebouwen neergezet. Ruim een eeuw later kwam de plaats tot bloei.


Het kuuroord was populair bij de adel en andere prominenten. De Habsburgse keizer Joseph II en Marie Louise, de vrouw van Napoleon kwamen hier graag. En ook keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sissi, was hier regelmatig te gast. Van haar staat een standbeeld in het dorp. Dat het er nog staat is bijzonder.


De Eerste Wereldoorlog betekende het einde van het Habsburgse Rijk. Daarna werden de meeste standbeelden van leden van de familie vernietigd. De vrouw van een bankier uit Bardejov heeft ervoor gezorgd dat dit beeld gespaard bleef. Het werd omgedoopt tot het 'ideaalbeeld van de Slowaakse vrouw'. Het kuurpaleis Astória is in de art-nouveaustijl gebouwd. In het kuuroord ontspringen 17 bronnen. De grootste is de Hercules. De bron levert 2,5 liter mineraalwater per seconde.

Aan de rand van het kuuroord ligt het openluchtmuseum. (múzeum l'udovej architectúry). In dit museum zijn onder andere twee voorbeelden te zien van typische Slowaakse houten kerken, de kerk van Zboj uit 1706 en de 18e-eeuwse kerk van de Bescherming van de Maagd Maria uit Mikulášov. Byzantijnse invloeden zijn daarin duidelijk zichtbaar.


'

10 prachtige bestemmingen in Bardejovské Kúpele en Slowakije