Oost-Slowakije

Swipe

Humenné

Humenné was ooit het centrum van een van de grootste landgoederen in Slowakije. Vandaar dat het 17e-eeuwse renaissanceslot ook aanzienlijk van omvang is. De laatste eigenaar, de familie Andrássy, woonde hier tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zij lieten de donkere trap met kantachtig houtsnijwerk aanbrengen. De muur- en plafondschilderingen op de begane grond hebben historische gebeurtenissen als onderwerp.

In de Maria Theresiahal is de triomfantelijke aankomst van de Habsburgse keizerin in het dorp op het plafond geschilderd. Ze staat als een Romeinse veldheer op een houten karos en wordt begeleid door een engel, die een lauwerkrans boven haar hoofd houdt. In het kasteel hangt ook een reeks portretten van Hongaarse koningen. In de tuin staan zeldzame bomen en struiken.

In het park ten noorden van het kasteel ligt het openluchtmuseum (Skanzen v Humennom), met oude boerenwoningen uit de streek. Bijzonder is ook de houten kerk uit 1754, die gewijd is aan de aartsengel Michaël. In de kerk bevindt zich een rijk gedecoreerde iconostase.

10 prachtige bestemmingen in Humenné en Slowakije