Oost-Slowakije

Swipe

Jasov

In Jasov is een premonstratenzer klooster de belangrijkste bezienswaardigheid. Dit grootste klooster van Slowakije is in de barokke stijl uitgevoerd. Het bouwwerk staat op de plek waar in de elfde eeuw een nederzetting lag. Het oorspronkelijke klooster werd rond 1750 door een geheel nieuw gebouw vervangen. De architect liet zich leiden door het eerdere werk van Anton Pilgram, een beroemde Tsjechische bouwmeester. Hij was verantwoordelijk voor het ontwerp van het eerste klooster. In die tijd werd de kerk van Johannes de Doper aan het complex toegevoegd.

De schilder Johann Lukas Kracker heeft diverse fresco's aangebracht. (Deze kunstenaar heeft onder andere ook in de Sint-Nicolaaskerk in Praag gewerkt.) Van zijn hand is onder andere de plafondschildering 'allegorie van de kunst en de wetenschap'. De beeldhouwwerken zijn van Johann Anton Krauss. In de Franse tuin die achter het klooster ligt, staat een kas die gebouwd is in de overgangsstijl van rococo naar classicisme.

Niet ver van Jasov ligt de druipsteengrot Jasovská Janskyna. Tijdens de hussietenoorlogen werden de grotten als schuilplaats gebruikt. Op de wanden zijn tekeningen uit die tijd te zien.

10 prachtige bestemmingen in Jasov en Slowakije