Oost-Slowakije

Swipe

Muráň

De ruïnes van de burcht Murán dateren uit de 13e eeuw. Het is een van de hoogst gelegen burchten van Slowakije en ligt op 935 meter. De burcht heeft in de loop der eeuwen een aantal illustere bewoners gehad. Een van hen was roofridder Matthias Baša. Hij moest zijn misdadige praktijken halverwege de 16e eeuw met de dood bekopen. Heel wat beter verging het een van de latere bewoners. Maria Széchy. Zij werd geroemd om haar schoonheid en werd ook wel de Venus van Murán genoemd. Zij liet het kasteel uitgebreid en zeer luxueus renoveren. Vandaar dat de adel er graag op bezoek kwam en het kasteel regelmatig het toneel was van uitgebreide feesten en partijen. In de 18e eeuw brandde de burcht twee keer af. Na de laatste keer had de eigenaar geen zin het bouwwerk opnieuw te restaureren. Vandaar dat het verlaten werd en verviel tot een ruïne. Het pad naar de ruïne begint in het dorp.

De burcht ligt vlak bij het Muránska Planina Nationaal Park, het Murán-plateau. Dit karstplateau ligt in het Oregebergte. In het natuurgebied ontspringen meer dan 70 bronnen. In de kalksteen zijn zo'n 170 druipsteen- en ijsgrotten uitgesleten. Van de 14 ravijnen is de diepste de Michnova (105 meter diep). Het dichte bos bestaat uit beuken en sparren. Planten zoals de voorjaarszonnebloem, de elegante Turkse lelie en de roze bloemetjes van de zeldzame Daphne arbuscula fleuren het natuurgebied op. Er komen 18 soorten vleermuizen voor, waaronder de langoorvleermuis en vogels zoals de oehoe en de goudvink. In de weides lopen Slowaakse bergpaarden.

In Rimavské Brezovo staat een vroeggotische evangelische kerk uit de 13e eeuw met gotische muurschilderingen. Ook de doopkapel is gotisch. Het altaar en de preekstoel zijn barok. De kerk werd aan het einde van de 19e eeuw uitgebreid.

Ook in Kraskovo staat een vroeggotische evangelische kerk. Enkele van de muren zijn bedekt met 14e-eeuwse muurschilderingen, met scènes uit de legende van de heilige Ladislav en uit volksverhalen. De muur rondom de kerk werd in de 16e eeuw gebouwd, als verdediging tegen de Turken. Naast de kerk staat een houten klokkentoren uit 1657.

10 prachtige bestemmingen in Muráň en Slowakije