Oost-Slowakije

Swipe

Poloniny Nationaal Park

Het Poloniny Nationaal Park (Poloniny Národny Park) ligt bij een drielandenpunt, het meest oostelijke punt van Slowakije. De grenzen van Slowakije, Oekraïne en Polen komen hier samen. Het natuurgebied ligt in het Bukovské Vrchygebergte. Het dankt zijn naam aan het Slowaakse woord voor de weides die hier boven de boomgrens liggen en de ronde toppen bedekken: poloniny. Op die weides groeien bloemen zoals de Karpatenvariant van de boterbloem en het kruiskruid.

Vogelsoorten die hier nestelen zijn de waterpieper, de oeraluil en de rode wouw, een roofvogel. Aan de voet van de bergen staan vooral beuken. Wat hoger mengen deze beuken zich met sparren. Op de hoogst gelegen hellingen zijn ook esdoorns te vinden. Boven de boomgrens groeien beukachtige struiken. Vlak onder de hoogste top Kremenec (1221 m) ligt een stuk oerbos (Stužica) met bijna 400 jaar oude sparren en enorme beuken. Herten en reeën zijn er talrijk. Een enkele keer wordt een wolf, het symbool van het natuurgebied, gezien.

Nová Sedlica is het meest oostelijke dorp van Slowakije. Het is tevens de toeganspoort tot het oostelijke deel van het Poloniny Nationaal Park.


'

10 prachtige bestemmingen in Poloniny Nationaal Park en Slowakije