Oost-Slowakije

Swipe

Slovensky Kras

Het Slowaakse karstgebergte dankt zijn populariteit aan de sprookjesachtige kalksteen- en ijsgrotten en de diepe ravijnen en afgronden. De wanden, plafonds en vloeren van de druipsteengrotten zijn bedekt met kalksteen in allerlei vormen. De stalactieten en stalagmieten groeien met ongeveer 1 mm per 10 tot 15 jaar.

De druipsteengrot Domica met zijn Indische dom is de bekendste attractie. Aan de ingang van de grot leveren tentoongestelde archeologische vondsten het bewijs, dat de grotten al in de tijd van de Neanderthalers bewoond waren. Een labyrint van gangen strekt zich uit over een lengte van 21 kilometer. Het grootste deel hiervan ligt onder Hongarije.

Als er voldoende water in de ondergrondse rivier de Styx staat, voegt een boottochtje een extra dimensie toe aan de rondleiding. (De Styx komt in de Griekse mythologie voor als de hellerivier die de onderwereld negen maal omvloeit. De schimmen van de overledenen moesten de Styx overgezet worden als zij in het rijk van Hades rust wilden vinden.)

Een paar kilometer noordelijker ligt de Gombasecká Jaskyna (Gombasec grot). Ook deze druipsteengrot is van een geheimzinnige schoonheid.

Noordoostelijk van de Gombasecgrot ligt de ijsgrot Silická-ladnica (gele route vanaf Gombasec). Deze grot is niet toegankelijk, maar wel aantrekkelijk door een spectaculair uitzicht vanaf de top en door de ijspegels rondom de ingang. U kunt deze grot het beste in de lente bezoeken, aangezien de ijspegels dan het langst zijn.

10 prachtige bestemmingen in Slovensky Kras en Slowakije