Oost-Slowakije

Swipe

Spišsky Hrad

Vlak bij het plaatsje Spišské Podhradie, strategisch gelegen op de top van een kegelvormige heuvel, staat de grootste en een van de meest indrukwekkende burchtruïnes van Slowakije, Spišsky Hrad.

De heuveltop werd eeuwenlang door de Slaven als pleisterplaats gebruikt. In die tijd werden er waarschijnlijk zilveren munten geslagen. In 1113 werd een burcht neergezet waar het bestuur van het gewest Spiš zijn zetel had. Dit blijkt uit de Boguchwald kroniek uit 1209. Veertig jaar later kreeg de proost van het Spišgebied toestemming om op de plaats van de vesting een paleis neer te zetten.

Het bouwwerk uit die tijd is bijna elke daarop volgende eeuw gerenoveerd en uitgebreid. Tussen 1370 en 1380 is de omvang van de burcht door de aanbouw van een extra vleugel bijna verdubbeld. Twee eeuwen later werd Spišsky Hrad omgebouwd tot een comfortabel renaissancepaleis, met daarbij een ridderzaal en de Alžbetakapel.

In een van de kamers werd Ján Zápol'sky, de zoon van de toenmalig eigenaar geboren. Deze Jan werd later koning van Oud-Hongarije. Na een verwoestende brand in 1780 werd Spišsky Hrad verlaten en verviel tot ruïne. In de kapel herinneren archeologische vondsten aan een roerig verleden.

Omdat de burcht op een heuvel ligt, was hij goed te verdedigen. Zo werden de Mongolen met succes tegengehouden. Een zeer zwak punt was echter dat er binnen de muren geen waterbron aanwezig was. De vesting lag ruim 630 meter boven zeeniveau, Het water werd via een houten buis naar de burcht getransporteerd. Als de vijand de buis eenmaal ontdekt had, kon hij eenvoudig de watertoevoer afsluiten en op die manier de bezetter uitdrogen.

De legende van Spišsky Hrad

Een romantisch verhaal betreft een van de eigenaren van de burcht: Juraj Thurzo, een wilde playboy. Tijdens een van zijn feesten viel zijn oog op Dorothy, de dochter van de edelman Révay. Hij vroeg haar ten dans met de bedoeling haar te verleiden. Hij haalde haar over mee naar buiten te gaan en hoopte dat Dorothy zich als een angstig haasje zou gedragen. Het meisje was echter totaal niet zenuwachtig. Dorothy ontwapende hem door te zeggen dat haar moeder haar voor hem gewaarschuwd had en er bij haar op had aangedrongen niet met hem naar buiten te gaan. Maar, zo zei ze, ze vertrouwde hem volledig. Daarop voelde Juraj zich beschaamd en werd op slag verliefd. Een maand later was Spišsky Hrad het decor voor een grandioze bruiloft.

10 prachtige bestemmingen in Spišsky Hrad en Slowakije