Oost-Slowakije

Swipe

Stará L’ubovňa

Stará L'ubovna ligt in het noorden van de streek Spiš. Het ligt aan de voet van de kalkstenen rots waarop de ruïne van de burcht L'uboviansky Hrad staat. Dit fort werd rond 1300 gebouwd om de noordelijke grens van het Hongaarse koninkrijk te beschermen. Het lag op een belangrijke route naar Polen. In 1412 vond hier een belangrijke historische gebeurtenis plaats. De Tsjechische koning Sigismund van Luxemburg en de Poolse koning Wladislav II Jagelovsky tekenden hier een vredesovereenkomst. Tegelijk sloot Sigismund een lening af bij Wladislav en gaf hem 16 Spišdorpen als onderpand. Een van die dorpen was Stará L'ubovna. Door deze transactie werd het kasteel een belangrijke spil in het bestuur van de streek. De Poolse burgemeesters hadden hier hun hoofdkantoor.

Halverwege de 17e eeuw werden de Poolse kroonjuwelen in het kasteel verstopt, omdat Zweden Polen binnenviel. Zo wilden ze ervoor zorgen dat de kostbaarheden niet in Zweedse handen zouden vallen. In 1769, de tijd van de Habsburgse keizerin Maria Theresia, gaven de Polen de 16 dorpen terug aan Hongarije. Niet lang daarna werd het bestuurscentrum verplaatst naar Spišská Nová Ves en werd Stará L'ubovna een dorp als alle andere in de omgeving. Het kasteel werd verlaten en verviel tot een ruïne. In de 20e eeuw werd de burcht gerestaureerd. Aan de voet van de burchtheuvel ligt het openluchtmuseum met traditionele huizen uit de streek. Het meest waardevolle gebouw is de Grieks-orthodoxe kerk uit 1833. De houten kerk is gewijd aan de aartsengel Michaël en is overgebracht uit het nabijgelegen dorp Matysová.

Niet ver van de burchtheuvel ligt een soort middeleeuws tentenkamp. Het is de bedoeling dat daar in de zomer allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd worden.

10 prachtige bestemmingen in Stará L’ubovňa en Slowakije