Oost-Umbrië

Swipe

Norcia

In deze stad (4.700 inwoners) werd Benedictus geboren (480-543), de stichter van de machtige benedictijnenorde. Zijn zuster Scholastica leidde de eerste nonnenorde. Het stadje ligt binnen de middeleeuwse muren met hoog daarboven als achtergrond de Monti Sibillini.

De belangrijkste oude gebouwen liggen aan de Piazza S. Benedetto, waar ook het standbeeld van Benedictus staat.

In de crypte van de San Benedetto (14e eeuw) bevinden zich resten van een Romeins huis, waarin Benedictus is geboren. De kerk heeft een fraaie façade met reliëfs en beelden en een roosvenster.

Het Palazzo Comunale heeft een portico uit de 14e eeuw. De 16e-eeuwse Castellina, op de plek waar ooit een Romeinse tempel stond, huisvest het Bisschoppelijk Museum, met schilderijen en beelden uit de 12e t.e.m. de 16e eeuw.

De naastgelegen Duomo is in de 18e eeuw sterk gewijzigd.

Omgeving en Castelluccio

De hellingen van de Monti Sibillini zijn geschikt voor de wintersport. Op de grens van de Marken ligt het ski-oord Forca Canapine op 1540 m. Van Norcia af leidt daar een prachtige route heen. Ook de rit naar het dorp Castelluccio (1452 m) is heel mooi. Achter de grote hoogvlakte steken de toppen van de Monti Sibillini omhoog in een weelderig landschap. In het voorjaar is het plateau één bloemenzee.

Op 15 km ten noorden van Norcia ligt het oude klooster Abbazia di San Entizio uit de 9e-13e eeuw, met een 12e-eeuwse Romaanse kerk. De monniken waren beroemd als chirurgen; zij hadden pausen als patiënten.

Oost-Umbrië

10 prachtige bestemmingen in Norcia en Umbrië