Osijek-Baranja

Swipe

Osijek-Baranja

In de provincies Osijeka-Baranjska en Vukovarsko-Srijemska zijn de sporen van de burgeroorlog die hier woedde tussen 1991 en 1995 op een aantal plaatsen nog zeer nadrukkelijk aanwezig. Soms zult u echter ineens door een dorp rijden waar u nauwelijks schade kunt ontdekken. Dat heeft niets te maken met het snelle herstel ervan. In enkele dorpen wonen grote concentraties Serven. Als gevolg van hun aanwezigheid ten tijde van de oorlog werden deze dorpen niet aangevallen en kwamen ze betrekkelijk ongeschonden door de burgeroorlog.

Het overgrote deel van de oostelijke provincies werd echter zwaar beschadigd en vanwege het feit dat het er dunbevolkt is en de bevolking arm, kan het herstel nog jaren duren. Rijdend door het land ziet u op veel plaatsen verlaten huizen en boerderijen die er nog precies zo bij staan als aan het einde van de oorlog. De oorzaak daarvan is dat de bewoners gevlucht zijn en gedurende de oorlog elders een bestaan hebben opgebouwd. Doordat ze niet meer terugkeerden naar de plaats die ze ontvluchtten, kwam de economie maar zeer langzaam op gang.

Niemand wilde zich in dit belangrijke agrarische gebied vestigen zodat landerijen niet of nauwelijks bewerkt worden en fabrieken en bedrijven maar moeizaam aan geschikte medewerkers kunnen komen. Een rondreis door het land is echter niet compleet zonder een bezoek gebracht te hebben aan dit gebied en de provinciale toeristenorganisaties doen er alles aan om ook de toeristen weer te interesseren voor deze zwaar getroffen provincies.

10 prachtige bestemmingen in Osijek-Baranja en Kroatië