Osijek-Baranja

Swipe

Đakovo (Djakovo)

De geschiedenis van Ðakovo, sinds 1244 bisschopszetel van Bosnië, moet veel verder teruggaan dan de geschriften willen doen geloven. De naam komt voor het eerst voor in de boeken omstreeks 1239. Opgravingen in het hartje van deze stad hebben aangetoond dat er al in de 10e eeuw mensen woonden in een nederzetting met de naam Nomdacie.

Ðakovo is vooral bekend om zijn prachtige Sv. Petar kathedraal, één van de grootste en belangrijkste kathedralen van Kroatië. Deze werd tussen 1866 en 1883 gebouwd naar een ontwerp van de architecten Rössner en Schmidt uit Wenen. De afmetingen zullen u verbazen. Op een grondoppervlak van 74 bij 52 meter en een hoogte van 54 meter, torent de kathedraal hoog boven de huizen in de omgeving uit, van grote afstand is de 84 meter hoge toren te zien.

In de kerk vindt u prachtige schilderwerken, afbeeldingen van verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament, van de Duitsers Ludwig en Seitz die er twaalf jaar aan werkten. Het hoofdaltaar is een schepping van de architect Schmidt, die er marmer voor liet komen uit Marseille. De bij-altaren zijn vervaardigd uit marmer dat in Istrië werd gevonden. In de kerk ligt bisschop Josip Juraj Strossmayer begraven, de belangrijke politiek geestelijke uit de Hongaars-Kroatische geschiedenis. Hij werd in 1815 in Osijek geboren en stierf in 1905 in Ðakovo.

Voor het bisschoppelijk paleis tegenover de kathedraal is een monument opgericht ter nagedachtenis aan de theologisch hoogleraar en medegrondlegger van de Kroatische academie voor wetenschappen. Hij stond daarbij bekend als voorvechter van de politieke en culturele eenwording binnen Kroatië en was fractievoorzitter voor de Kroatische Volkspartij in de Hongaarse landdag.

In het museum van Ðakovo vindt u een prachtige collectie archeologische en etnografische voorwerpen. Het verleden speelt een belangrijke rol voor de inwoners van Ðakovo. Regelmatig worden er festiviteiten georganiseerd waarbij de inwoners gekleed gaan in oude boerenklederdrachten uit geheel Slavonië. Shows met Lippizaner paarden en de verkiezing van miss Slavonië, het mooiste meisje in de mooiste klederdracht, vormen een vast slot van zo’n feest.

Even buiten de stad zijn diverse picknickplaatsen met recreatiemogelijkheden aangelegd, waar de inwoners van de stad en uit de wijde omgeving graag gebruik van maken. Middelpunt van dit recreatiegebied wordt gevormd door het zwembad ‘Brezovica’. In een bassin van 3 bij 22 meter vinden mensen die lijden aan huidaandoeningen, baat bij de heilzame werking die van het zwavel- en magnesiumhoudende water uitgaat.

Behalve dat de omgeving bekendstaat om z’n uitstekende wijnen (u vindt overal wijnkelders), hebben vele boerderijen hun deuren geopend voor toeristen die kennis willen nemen van het leven op het platteland. Er is een boerderij in het nabijgelegen Ivandvor, waar al gedurende meer dan 400 jaar Lippizaner paarden worden gefokt. Ook hier zijn bewonderaars van harte welkom.

Bij een knappend haardvuur in een café wordt u zonder twijfel vergast op het verhaal van de ontvoering van prinses Jelena, de dochter van koning Ludwig, in een strijd tussen de Hongaarse en de Kroatische aristocraten. Het gebeurde op 26 juli 1386 en de gebeurtenis wordt jaarlijks herdacht in het nabijgelegen Gorjan. Vanuit de lodge in het ‘Mačkovicabos’ worden jachtpartijen georganiseerd.

10 prachtige bestemmingen in Đakovo (Djakovo) en Kroatië