Oslo

Swipe

Akershusstranda in Oslo

Aan de voet van de Akershusvesting in Oslo liggen de grote cruiseschepen, de historische schepen en vaak de 62 meter lange windjammer en het opleidingschip Christian Radich uit 1937, genoemd naar een Noorse cavalerist en reder. Deze windjammer deed onder meer mee in de film Windjammer (1958) en de tv-serie Onedin Line (1971-1980). Pas vanaf 1983 mochten vrouwen meezeilen op het schip. De schepen vormen een vrolijk panorama langs de kade.

De 13e-eeuwse vesting Akershus Slott og Festning in Oslo diende aanvankelijk om de Denen en Zweden buiten de deur te houden. Het middeleeuwse slot werd in de 17e eeuw omgebouwd tot een renaissancevesting. De Duitsers executeerden hier verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werden hier ter dood veroordeelde landverraders, waaronder oud-kanselier Vidkun Quisling, geëxecuteerd. De vesting is gedeeltelijk geopend voor het publiek. Tot de toegankelijke delen behoren de kapel en het koninklijk mausoleum.

Verder is in de Oslose vesting het Noors verzetsmuseum (Norges Hjemmefrontmuseum). Het museum staat vlakbij het monument, dat de plek markeert waar verzetsstrijders door de Duitsers werden geëxecuteerd. Het verzetsmuseum opende in 1970 zijn deuren, een kwart eeuw na de bevrijding, en is opgezet door oud-verzetsstrijders.

De wijk ten noordoosten van de vesting in Oslo heet Kvadraturen en dateert uit de periode na de grote brand van Oslo in 1624. De Deense koning Christian IV liet een nieuwe stad bouwen volgens een streng rechthoekig plan. Hier liggen onder meer het Teatermuseet (Theatermuseum), Muséet for Samtidskunst (Museum voor Hedendaagse Kunst) en Norsk Arkitekturmuseum (Noors Architectuurmuseum).

Het Theatermuseum toont met een verzameling modellen, posters, kostuums, marionetten, foto’s en schilderijen het verleden van het toneel, de opera, het ballet en andere podiumkunsten. Onderdeel van de collectie is het Christiania-theater, dat van 1837 tot 1899 het middelpunt was van het toneelspel in Oslo. Het museum is gehuisvest in het oude stadhuis uit 1641. Hier vonden de eerste theatervoorstellingen plaats in 1667, opgevoerd door een rondtrekkend gezelschap.

Het Muséet for Samtidskunst in Oslo, een onderdeel van het Nationale Museum, toont moderne kunst uit Noorwegen en het buitenland en staat bekend om zijn grote internationale tentoonstellingen. De vaste collectie bestaat uit circa 4700 kunstwerken. Het museum is gevestigd in het marmeren en granieten voormalig hoofdgebouw van de Noorse Bank (Norges Bank) aan de Bankplassen, een prachtig staaltje art nouveau bouwwerk uit 1907 van architect Ingvar Olav Hjorth.

Ook het Norsk Arkitekturmuseum is een onderdeel van het Nationaal Museum. Het is gehuisvest in een filiaal van Norges Bank aan de Bankplassen 3 in Oslo, ontworpen in 1830 door Christian Heinrich Grosch. Dit was niet de eerste de beste architect, hij was verantwoordelijk voor het ontwerpen van veel overheidsgebouwen in Oslo, toen de stad in 1814 hoofdstad van Noorwegen werd. Het gebouw wordt gezien als een architectonisch monument in de Noorse architectuurgeschiedenis. En dat mag ook wel voor een architectuurmuseum, dat de geschiedenis van de Noorse bouwkunst toont.

Van het oorspronkelijke straatbeeld van Kvadraturen is weinig bewaard, maar de wijk is zeker een bezoek waard. Christiania Torv is een oud plein, dat is gerenoveerd. De handschoen van Christian IV in de fontein op het plein is van waterarchitect en kunstenares Wenche Gulbransen.

10 prachtige bestemmingen in Akershusstranda in Oslo en Noorwegen