Oslo

Swipe

Centrum van Oslo

Het centrum van Oslo is compact, overzichtelijk en goed bewandelbaar. De Karl Johans gate, die loopt van het centraal station naar het koninklijk paleis, is dé centrale winkelstraat. De Karl Johans gate draagt de naam van de Zweedse koning die in Nederland vooral bekend is onder zijn Franse naam Bernadotte (1763-1844). Zijn ruiterstandbeeld staat voor het koninklijk paleis. De laan moet Parijse allure uitstralen.

Nabij de Karl Johans gate in Oslo bevinden zich grote winkelcentra als Byporten en Paleet. Het zijn in toenemende mate exclusieve en luxueuze winkels die men in het centrum aantreft, die vaak een trendy en designkarakter hebben. Het stadspanorama rond het Sentralstasjon uit 1987 wordt gedomineerd door enkele moderne hoge gebouwen, zoals het 37-etage hoge Radisson SAS Hotel.

Wie van het station door de Karl Johans Gate naar het koninklijk paleis loopt, passeert in het oostelijke deel de Oslo Domkirke. Deze kathedraal (Hellig Trefoldighet) aan het Stortorvet dateert uit 1697. Opvallend aan de dom zijn de glas-in-loodramen van Emanuel Vigeland en de bronzen deuren van Dagfin Werenskiold. Hier huwden de Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit.

Iets verder naar het westen in Oslo aan de Karl Johans Gate in Oslo ligt het statige parlementsgebouw (Stortinget) uit 1866. Hier worden rondleidingen gegeven. In het gezellige en drukke park Spikersuppa tussen het parlementsgebouw en het theatergebouw bevinden zich veel studenten, in de winter is hier een kunstijsbaan.

Het Nationaltheater is ontworpen door Henrik Bull, die ook andere neoklassieke gebouwen in de hoofdstad ontwierp. De trotse beelden van de schrijvers Henrik Ibsen en Bjørnsterne Bjørnson staan voor het nationale theater, dat gereed kwam in 1899.

Een ander neoklassiek gebouw in Oslo is het strakke en sobere 19e-eeuwse universiteitsgebouw tegenover het nationale theater. De eerste Noorse universiteit werd opgericht in 1811 en was voor de Noren van immense betekenis voor het nationale en intellectuele bewustzijn.

Uit ongeveer dezelfde periode dateert het weinig overvloedige koninklijk paleis in Oslo (Kongelige Slottet) met 173 kamers, dat gebouwd is tussen 1825 en 1849 en ontworpen door Hans Linstow. In het park vergapen de toeristen zich aan de wisseling van de koninklijke wacht. In het paleis zijn rondleidingen tijdens de zomer, in het paleispark van 17.000 m² recreëren de Noren graag.

10 prachtige bestemmingen in Centrum van Oslo en Noorwegen