Oslo

Swipe

De fjordoever en Bygdøy

Het gemeentebestuur van de Noorse hoofdstad heeft een omvangrijk en duur stadsontwikkelingsplan gemaakt voor de oever van de Oslofjord van Bygdøy, het museumschiereiland, tot Sydhavna: “The Fjord City”. De gehele oeverzone wordt gemoderniseerd en beter toegankelijk gemaakt en de verschillende functies – recreatie, wonen, winkels, zaken – goed geïntegreerd. Ook de toegankelijkheid van de havens wordt verbeterd.

Bygdøy, het museumschiereiland van Oslo

Het museumschiereiland Bygdøy ligt op enige afstand westelijk van het stadscentrum. Hier liggen enkele Noorse topmusea. Bygdøy is bereikbaar met de auto en per bus en watertaxi vanaf de pier bij Rådhusbrygge. Het koninklijke landgoed Kongsgård, zo’n 200 ha bos, een park en agrarisch gebied bedekt een belangrijk deel van het schiereiland.

De koninklijke boerderij en landerijen maken deel uit van het Norsk Folkemuseum (Noors Openluchtmuseum) in Oslo, dat omvangrijk is. Het herbergt meer dan 155 gebouwen, waaronder de prachtige 13e-eeuwse staafkerk van Gol. In dit openluchtmuseum speelt levende geschiedenis een grote rol: oude ambachten, mensen in klederdrachten, volksdansen, paardenvervoer en een historische kerstmarkt. Een unieke en grote culturele Samencollectie is het bekijken waard. Het museum dateert uit 1894 en is daarmee één van de oudste openluchtmusea van Europa.

Het Vikingskiphuset (Vikingschepenmuseum) is een indrukwekkend museum in Oslo. Het toont drie gerestaureerde Vikingschepen, die afkomstig zijn uit koninklijke graven die rond de Oslofjord liggen. Grafvondsten uit de Vikingtijd uit de omgeving van Tune, Gokstad, Oseberg and Borre zijn eveneens hier aanwezig. De schepen zijn meer dan duizend jaar oud. Men dacht dat de overledenen de schepen nodig hadden om in het hiernamaals te reizen. Vanaf balkons heeft de bezoeker een indrukwekkende kijk op de schepen. Het museum is strak en goed overzichtelijk opgezet en één van de toonaangevende Vikingmusea in Noord-Europa.

In het verlengde van de Huk Aveny in Oslo ligt in het water van Frognerkilen het Dronningen Selskapsloker. Het heeft daarmee een majestueuze ligging. De naam Dronningen betekent niet voor niets ‘koningin’.

Het oorspronkelijke gebouw van de Kongelig Norsk Yacht-klub op Bygdøy uit 1902 brandde geheel af. In 1931 werd het nieuwe onderkomen van het Kongelig Norsk Seilforening (Koninklijke Noorse Zeilvereniging) geopend. Het was gebouwd in een functionalistische stijl door het architectenbureau Bjercke og Eliassen.

De Noorse antropoloog Thor Heyerdahl (1914-2002) was een avonturier en een ontdekkingsreiziger. Hij wilde aantonen dat Zuid-Amerikanen zich lang geleden in Polynesië hadden gevestigd. In 1947 voer hij met zijn vlot Kon-Tiki over de Stille Oceaan naar een Polynesisch eiland, een afstand van 6800 km. In 1970 maakte hij met een papyrusboot, de Ra II, een tocht over de Atlantische Oceaan van Marokko naar Barbados. Wetenschappers namen zijn theorieën niet altijd even serieus, maar Heyerdahl was mateloos populair. Zijn vlot Kon Tiki, papyrusboot de Ra II en Paaseilandcollectie zijn te bewonderen in het wonderlijke Kon-Tiki Museet in Oslo.

Het poolschip De Fram (te beezichtigen op Bygdøy) staat voor de Noorse poolgeschiedenis. Het schip bracht in 1893 de beroemde poolreiziger Fridtjof Nanssen en zijn mannen voor een wetenschappelijk experiment naar het noorden, waar ze zich lieten opslokken door het eis. Pas na drie jaar kwam de Fram vrij uit het noordpoolijs. Otto Sverdrup gebruikte het schip voor verkenningen langs de arctische kust van Canada en de bekende Roald Amundsen voer met de Fram naar Antarctica om als eerste mens de Zuidpool te bereiken. De Noren trokken de Fram aan wal op Bygdøy (Oslo) en bouwden een museum om het schip heen: Frammuseet. De koude rillingen lopen de bezoekers over de rug bij een bezoek aan dit ‘ijskoude’ museum.

De Oslose maritieme musea, het Kon-Tiki Museet, Frammuseet en Noors Scheepvaartmuseum (Norsk Sjøfartsmuseet), liggen op een uitsteeksel van Bygdøy, Bygdøynes.

Het Noors Scheepvaartmuseum in Oslo gaat in op de rijke maritieme geschiedenis van Noorwegen en zijn scheepvaart. De houten boten, gevonden spullen op de zeebodem, een flinke collectie schilderijen met de zee en scheepvaart als onderwerp: het is een museum voor de liefhebber.

Twee opvallende gebouwen in Oslo kunnen niet onvermeld blijven. De mooie Sjømannskirke ligt op vijf minuten wandelen van de musea op Bygdøynes. De kerk, die bestemd is voor zeelieden, is gehuisvest in een voormalig woonhuis uit 1915. Hier kan men koffie en wafels krijgen. Meer naar het zuiden bevindt zich het Holocaustcentrum, dat ondergebracht is het voormalig woonhuis van de terechtgestelde nazicollaborateur Vidkun Quisling, Villa Grande. Het centrum focust op deze merkwaardige en beladen plek op de geschiedenis van de genocide van de Joden en in het bijzonder de Noorse Joden in de Tweede Wereldoorlog.

In het zuiden van het schiereiland Bygdøy ligt het populaire strand Hukodden met een mooi uitzicht over de Oslofjord.

10 prachtige bestemmingen in De fjordoever en Bygdøy en Noorwegen