Oslo

Swipe

Filipstad en Aker Brygge in Oslo

Langs Frognerstranda, ten westen van het centrum in Oslo, loopt de E18. Vooral voetgangers en fietsers recreëren bij Frognerstranda langs het water en de jachtsteigers. Filipstad grenst direct aan Aker Brygge en herbergt hoofdzakelijk voedingsindustrie, een containerhaven en verkeersinfrastructuur.

Aan de Hjortneskaia in Oslo meren internationale veerboten af. Op het schiereilandje Tjuvholmen, oostelijk van Filipstad, is een groot woonproject van 1200 woningen gepland. Aan de verschillende bouwprojecten werken onder meer de bekende architectenbureaus Niels Torp AS en dat van Renzo Piano mee.

Aker Brygge in Oslo is het gebied van een voormalige scheepswerf, die in de jaren negentig werd omgebouwd tot een hypermodern winkel- en uitgaanscentrum. Aker Brygge is zeer populair onder Noren en toeristen (www.akerbrygge.no).

Naast Aker Brygge aan de Vestbanen ligt het Nobel Peace Center. Het Nobel Vredescentrum houdt de vredesboodschap van Alfred Nobel en de Nobelstichting levend. Er zijn tentoonstellingen, audiovisuele en computerpresentaties en lezingen. Het centrum, geopend sinds 2005, is gevestigd in een opgeknapt oud stationsgebouw. Opvallend is de digitale muurkrant met artikelen over winnaars van de Nobelprijs en vredesprojecten. De voormalige Ghanees en architect David Ajaye ontwierp het bijzondere interieur (www.nobelpeacecenter.org).

10 prachtige bestemmingen in Filipstad en Aker Brygge in Oslo en Noorwegen