Oslo

Swipe

Groen en nog eens groen in Oslo

Oslo is een groene stad met veel parken en bossen. Het Frognerpark en het park van het koninklijk paleis (Slottsparken, Dronning-parken) worden druk bezocht door recreanten en toeristen.

Enigszins apart is een bezoek aan het Oslose kerkhof Vår Frelsers Gravlund, dat aan de Ullevalsveien ligt, ten noorden van de wijk Hammersborg. Op deze begraafplaats liggen allerlei beroemdheden, zoals componist Edvard Munch, schrijver Henrik Ibsen en dichter Henrik Wergeland. Het kerkhof dateert uit 1808. Hier werden aanvankelijk vooral slachtoffers van hongersnoden en cholera-epidemieën begraven. In 1952 was de begraafplaats vol.

Het populaire park St. Hanshaugen ligt even ten noorden van Vår Frelsers Gravlund op een heuvel. Het park is in de periode 1855-1880 aangelegd. De Noren vieren hier de midzomerfeesten.

Op het parkplein Festplassen in Oslo bevindt zich een openluchtcafé, dat geopend werd in 1936. Ten zuidwesten van het park bevindt zich het Bislett Stadion aan de Bislettgata. Hier stond het oude Olympisch stadion, dat in 2005 is vervangen door een nieuw gebouw.

Meer naar het oosten bevindt zich de botanische tuin van de Universiteit van Oslo (Tøyen Hovegård) met een groot arboretum. De tuin is gesticht in 1814. Er zijn ook (sub)tropische delen te bezichtigen (Victoriahuset en Palmehuset), waar cactussen, orchideeën en vleesetende planten groeien. De tuin vormt één geheel met het natuurhistorisch museum (Naturhistorisk Museum), waar onder meer zoölogische, geologische en paleontologische afdelingen zijn. In het paleontologisch deel staat een groot skelet van de dinosaurus Iguanodon. Verder is er veel aandacht voor de Noorse en poolfauna.

Grünerløkka in Oslo

Grünerløkka is een voormalige arbeiderswijk langs de Akerselva. Oslo lijfde dit gebied in 1858 in. De wijk is genoemd naar Friedrich Grüner die hier een molen van de Deense koning kocht in de 17e eeuw. De centrale straten zijn de Markveien en Thorvald Meyersgate. Grünerløkka is een levendige en bruisende wijk met cafés, restaurants, parken en galeries. De wijk is zeer geliefd onder jonge Noren om er te wonen en uit te gaan. Het is een trendy wijk met een vrolijk publeven en tal van uitgaansmogelijkheden.

Holmenkollen

De grote recent vernieuwde skispringschans Holmenkollen ligt in het noorden van Oslo, ongeveer twintig minuten rijden van het stadscentrum. Meer dan een miljoen mensen bezoekt jaarlijks de springschans, het skimuseum en de skisimulator. Daarmee is het de drukst bezochte toeristenattractie van Noorwegen.

Het nabijgelegen Tryvann Vinterpark is een populair wintersportpark in Oslo ellingen en skiliften op 500 meter hoogte. In het gebied wordt al sinds het einde van de 19e eeuw geskied. Het Markawoud biedt mogelijkheden tot langlaufen en mountainbiking. Het uitzicht vanuit de schanstoren is fenomenaal.

De wedstrijden schansspringen op Holmenkollen zijn in 1892 gestart en groeiden uit tot de belangrijkste van Noorwegen. Holmenkollen is het nationaal symbool voor de wintersportende Noren. De Husebyrennet is min of meer een voorloper van de wedstrijden skispringen op Holmenkollen en vond van 1879 tot 1891 plaats in Ullern in het westelijk deel van Oslo. In de omgeving van en op Holmenkollen vonden Olympische Winterspelen, wereldkampioenschappen biatlon en nordic skiing plaats.

De jaarlijkse wedstrijden schansspringen (Holmenkolldagen – Holmenkoll Sunday) zijn jaarlijks in maart en roepen bij de Noren het gevoel op van een nationale feestdag.

Het Ski Museum bij Holmenkollen gaat in op 4000 jaar skigeschiedenis. Olympische Spelen, de skiuitrustingen van grote poolavonturiers als Fridtjof Nansen en Roald Amundsen, de wintersportende koninklijk familie. Er is veel te zien in dit oudste skimuseum ter wereld (1923). Onder aan de schans staat een bronzen beeld van een skiënde koning Olav V. De mooi vormgegeven schans en het museum zijn het gehele jaar open.

Het laatste metrostation van de Holmenkollenbanen is Frognerseteren, ongeveer 9 km van het centrum van Oslo. Het gebied is dunbevolkt en geliefd bij de Oslonaren voor zomerwandelingen en skiën en langlaufen in de winter. Hier ligt het historische houten huis Frognerseteren, dat gebouwd is in 1892. Hierin is een restaurant gevestigd, dat bekend is om zijn prachtige uitzicht vanaf het terras. Frognerseteren ligt ongeveer veertig minuten lopen van Holmenkollen.

10 prachtige bestemmingen in Groen en nog eens groen in Oslo en Noorwegen