Oslo

Swipe

Musea in Oslo

De Noorse hoofdstad is doordrenkt van cultuur. Bezoekers verdrinken in een overvloed aan musea en het is moeilijk kiezen.

Het Nasjonalgalleriet in Oslo, dat achter de universiteit ligt aan de Universititsgat, behoort tot de topmusea in de stad. Het nationale kunstmuseum heeft de grootste collectie kunst in Noorwegen. Wie hier ronddwaalt, maakt op indrukwekkende wijze kennis met Scandinavische en Noorse kunst. Van de wereldberoemde Skrik (De Schreeuw) van Edvard Munch tot romantische landschapsschilderingen uit de 19e eeuw. De 1392 m hoge berg Stetind is een nationaal symbool van Noorwegen. Schilder Peder Balkes heeft deze berg in 1864 met zijn penseel op een onovertroffen wijze (Stetind i tåke) in de mist gevangen. De bronzen buste van Henrik Ibsen van de hand van beeldhouwer Gustav Vigeland is een monument op zich.

De nadruk in het Nasjonalgalleriet ligt op Noorse en internationale schilderijen en beelden vanaf de 19e eeuw tot heden, waaronder veel werken van Edvard Munch. Wie meer wil zien van de expressionist Edvard Munch moet naar het gelijknamige museum aan de Tøyengata.

Het Munchmuseet in Oslo opende in 1963 zijn deuren. Het beheert meer dan 1100 schilderijen, 3000 tekeningen en 18000 (af)drukken. De schilder schonk zijn werken aan de stad Oslo. In 2004 kwam het museum in het wereldnieuws door de brutale diefstal van twee topschilderijen: de Schreeuw en Madonna. In 2006 werden de schilderijen teruggevonden en de dieven ingerekend.

De nationale (toneel)schrijver Henrik Ibsen wordt in Oslo geëerd met een eigen museum in de – hoe kan het ook anders – Henrik Ibsen Gate. Het Ibsenmuseet bestaat uit twee delen: het voormalige woonhuis van de schrijver en een tentoonstellingsdeel. Hij woonde met zijn vrouw van 1895 tot 1906 – tot aan zijn dood – in Arbins Gate. Hier schreef hij de werken ‘John Gabriel Borkman’ (1896) en ‘Når vi dode vågner’ (1899).

Vlakbij Bjørvika in Oslo bevindt zich aan de Dronningens Gate het Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst. Dit particuliere museum is gesticht in 1993 met gelden die zijn nagelaten door de zakenman Rasmus Astrup en scheepsmagnaat Thomas Fearnley. Het museum heeft zich toegelegd op recente kunst. Het opmerkelijk moderne gebouw is ontworpen door LPO Arkitekter. De hoofdingang aan de Revierstredet bestaat uit twee enorme monumentale stalen deuren. Vanaf grote afstand kan men zien of het museum geopend is.

Het Historisk Museum in Oslo, aan de Frederiks Gate tegenover de Nasjonalgalleriet, is een samenvoeging van drie belangrijke musea: etnografie (volkenkunde), muntenkabinet en de antiquiteitenverzameling. Enkele items in het Historisch Museum zijn de objecten uit de prehistorische tijd, de Vikingtijd en de middeleeuwen en de etnografische collectie van volken boven de Poolcirkel. Verder herbergt het museum ook kunst uit Afrika en Azië. Het museumgebouw is monumentaal en een prachtig voorbeeld van Jugendstil. Het werd ontworpen door de vooraanstaande architect Henrik Bull.

In de St. Olavs Gate in de Noorse hoofdstad bevindt zich het Museum voor Toegepaste Kunst (Kunstindustrimuseet) met een enorme verzameling glas, zilver, keramiek, meubels en kostuums. Het museum pronkt vooral met de 16e- en 17e-eeuwse wandtapijten. Noorse mode en design komen hier eveneens aan bod.

Aan de stadsrand van Oslo

Holmenkollen en Frognerseteren liggen ruim buiten het stadscentrum. Ook enkele musea liggen ver buiten het centrum.

Het nationale museum van wetenschap, technologie en industrie – Norsk Teknisk Museum aan de Kjelsåsveien (Noordoost Oslo) – gaat niet alleen in op de historie van de techniek, maar ook op de moderne techniek. Niet alleen het eerste vliegtuig en de eerste auto van Noorwegen staan er, maar er is ook aandacht voor hydro-elektriciteit, aardolie en -gaswinning en chemie. Verder is er een wetenschapscentrum.

In het technologisch museum is ook het Norsk Telemuseum gevestigd, dat over telecommunicatie gaat. Voor kinderen is de sprekende robot Isak een uitdaging.

Emanuel Vigeland, de jongere broer van de bekende beeldhouwer Gustav Vigeland, maakte pikante en opvallende fresco’s, beelden en glas-in-loodramen, onder andere in de Oslose dom. Aan hem is een weinig bekend en macaber museum gewijd in de Grimelundsveien, op vijf kilometer van het stadshart. Emanuel liet het museumpand in 1926 bouwen om er zijn collectie in te bewaren. Boze tongen beweren dat hij afgunstig was op zijn succesvolle broer en dat zijn wraak enigszins morbide was: het museum ging dienen als mausoleum. De ramen werden gesloten en de urn met de as van de kunstenaar werd boven de ingang geplaatst. Het Emanuel Vigelandmuseum is een bijzondere plek.

Op bijna tien kilometer buiten het centrum van Oslo bevindt zich Bogstad Gård (Sørkedalen) aan het gelijknamige meer Bogstad. Dit landgoed met een landhuis uit de 18e eeuw hoorde oorspronkelijk toe aan een kloosterorde en later aan verschillende particulieren, waaronder minister en ondernemer Peder Anker (1749-1824). Tuinarchitect Johan Grauer ontwierp eind 18e eeuw de Engelse landschapstuin rondom het landhuis. Het huis biedt een uitgebreide kunstcollectie en café Grevinnen. Het park nodigt uit tot lange wandelingen.

Twintig kilometer ten zuiden van Oslo bij Vinterbro aan de oostzijde van de Oslofjord ligt kinder- en familiepretpark Tusenfryd. Sonja Henie (1912-1969) was een opmerkelijke vrouw. Ze was een ijs- en filmster, won drie keer een gouden Olympische medaille als schaatsster en huwde de Noorse scheepsmagnaat Niels Onstad. Het echtpaar legde een kostbare verzameling kunst aan, met werken van onder andere Bonnard, Matisse, Picasso en Léger. De collectie werd ondergebracht in het Henie Onstad Kunstsenter in Høvikodden, een boeiend museum voor moderne kunst.

10 prachtige bestemmingen in Musea in Oslo en Noorwegen