Oslo

Swipe

Rådhusplassen in Oslo

Eén van de meest opmerkelijke gebouwen in Oslo is Rådhuset, het bakstenen raadhuis met de twee imposante torens. Het gebouw is vanaf de fjord onmiskenbaar. Het ligt tussen twee pleinen: het Rådhusplassen, dat bijna grenst aan de steigers van de centrale inham Pipervika, en het Fridtjof Nansens plass.

De plannen voor het strakke stadhuis van Oslo dateren uit 1930, de bouw startte enkele jaren later, maar door de Tweede Wereldoorlog kon het gebouw pas in 1950 geopend worden. De oostelijke toren is drie meter hoger dan de westelijke, 66 m. Het gebouw is aan de binnen- en buitenkant rijk gedecoreerd.

Talrijke kunstwerken zijn er te ontdekken aan het gebouw van onder andere Henrik Sørensen, Dagfin Werenskiold (astronomische klok) en Johan W. Midelfart. Het verhaal van Sint Hallvard is een terugkerend thema in de kunstwerken en decoraties. Deze stadspatroonheilige werd in de 11e eeuw volgens de overlevering gedood nadat hij een aangerande vrouw het leven redde. Jaarlijks op 10 december vindt in het raadhuis de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede plaats.

Op Rådhusplassen, het autovrije raadhuisplein van Oslo, vinden geregeld evenementen en festiviteiten plaats, zoals skatewedstrijden en kunstexposities. Aan de steigers van Pipervika leggen rondvaartboten, lokale veren en vissersboten aan. Vissers verkopen hun dagvangst op de Rådhusbrygge.

Niet ver van het Olslose stadhuis ligt het concertgebouw (Oslo Konserthus) aan de Munkedamsveien uit 1977, dat met twee zalen plaats biedt aan bijna 1700 bezoekers. Hier repeteert en speelt het Oslo Filharmonien, het Oslo Filharmonisch Orkest, dat voortgekomen is uit een muziekvereniging waarvan de beroemde componist Edvard Grieg één van de oprichters was.

10 prachtige bestemmingen in Rådhusplassen in Oslo en Noorwegen