Palawan

Swipe

Noord-Palawan

Op een afstand van circa 50 km van San Rafael ligt aan de oostkust het stadje Roxas. Van hieruit kan men per gehuurde pumpboat een bezoek brengen aan verschillende voor de kust gelegen eilandjes en eventueel een paar dagen doorbrengen in het Coco-Loco Island Resort op Reef Island. Meer bekend bij toeristen is de langs de westkust gelegen plaats Port Barton. Er bevinden zich hier verscheidene goedkope accommodaties. In de Pagdanan Bay liggen verscheidene kleine eilandjes. Op Cacnipa Island is het gunstige geprijsde Coconut Garden Island Resort gevestigd.

Het meest noordelijke deel van Palawan heeft een uiterst grillig gevormde kustlijn en is omgeven door een labyrint van kleine eilanden. Het landschap in dit gebied is bijzonder fascinerend, vooral de omgeving van het vissersdorpje El Nido en de nabijgelegen eilandjes van de Bacuit-Archipel. De kust rijst hier steil uit zee op in de vorm van ruige kalksteenformaties. Tussen de kliffen bevinden zich hier en daar idyllische, nauwelijks betreden zandstrandjes. Het glasheldere water van de diepblauwe zee is rijk aan koralen en kleurrijke vissen. Een ideaal oord voor snorkel- en duikfanatici en natuurliefhebbers. El Nido is vooral bekend vanwege de broedkolonies van salanganen. De nestjes van deze kleine gierzwaluwen worden hier verzameld om als ingrediënt te dienen voor de Chinese vogelnestjessoep. Op het eilandje Miniloc, deel uitmakend van de Bacuit-archipel, bevindt zich het fraai aangelegde, maar zeer prijzige Miniloc Island Resort, dat vooral gericht is op duikvakanties. Een andere prachtig gelegen, maar eveneens erg dure accommodatie is het Lagen Island Resort (voor meer info: [email protected]). In het plaatsje El Nido zelf kan men goedkoop onderdak vinden bij verscheidene eenvoudige toeristenaccommodaties. De laatste jaren is El Nido rechtstreeks per jeepney of bus bereikbaar vanaf Puerto Princesa (minstens 1 of 2x per dag; reistijd 10-12 uur). Het laatste gedeelte van het traject is erg ruig en vooral bij regenachtig weer komt het regelmatig voor dat de bus vastraakt in de modder en weer met behulp van een lier moet worden ‘vlot’ getrokken.

Aan de noordoostkust van Palawan ligt het stadje Taytay. Tijdens de Spaanse koloniale tijd was Taytay de provinciehoofdstad. Aan deze periode herinneren nog de ruïnes van de in 1622 gebouwde vesting. Enkele kilometers zuidelijk van Taytay ligt het zoetwatermeer Lake Danao. Vanuit Taytay of Abongan kan men via de visrijke Malampaya Sound per boot reizen naar Liminangcong, vanwaar men kan doorvaren naar El Nido. Toen er nog geen verbinding over land bestond was dit de gangbare route om El Nido te bereiken.

10 prachtige bestemmingen in Noord-Palawan en Filipijnen