Palawan

Swipe

Zuid-Palawan

De belangrijkste bezienswaardigheid van zuidelijk Palawan zijn de Tabon Caves, waar in 1962 door een onderzoeksteam onder leiding van de antropoloog Robert B. Fox de tot dusver oudste fossiele resten van menselijke bewoners op de Filippijnen zijn gevonden. De grotten liggen aan de westkust op enkele kilometers afstand van het plaatsje Quezon en zijn van daaruit bereikbaar met een gehuurde pumpboat. Voor nadere informatie en een gids kan men terecht bij het kleine museum in Quezon. In Quezon is goedkope overnachtingsmogelijkheid beschikbaar (o.a. Villa Esperanza). De trip per bus van Puerto Princesa naar Quezon vergt circa 4 uur.

Ongeveer halverwege de route ligt het plaatsje Narra, vanwaar men eventueel een excursie kan maken naar de Estrella Falls. Nabij deze kleine watervallen bevindt zich een picknickplaats met een mooie natuurlijke zwemgelegenheid. Het is een geschikte locatie voor natuurobservatie, want men vindt in de directe omgeving zowel regenwoud als secundaire jungle met bamboeruigten. Hier kan men apen waarnemen en ook interessante vogels. Daaronder bevinden zich ook regelmatig ‘endemische’ soorten welke alleen op Palawan en nergens anders ter wereld voorkomen (bijvoorbeeld de Palawan fairy bluebird met zijn prachtige weerschijnende blauwe verenkleed). Vanuit Narra kan men de picknickplek het makkelijkst bereiken met behulp van een gehuurde tricycle.

Circa 20 km voor de oostkust van Zuid-Palawan ligt het kleine Ursula Island, een belangrijke vogelverblijfplaats. Een van de meest voorkomende soorten is de bonte keizerduif (Ducula bicolor), een vogel die ook elders op de Filippijnen wordt aangetroffen op kleine eilandjes. Als gevolg van stroperij en een rattenplaag schijnt de vogelstand hier sterk achteruit gegaan te zijn. De reis naar het eilandje is nogal tijdrovend. Eerst moet men met de bus naar Brooke’s Point, hetgeen 4-5 uur in beslag neemt. Van daar gaat de reis verder naar Bataraza of naar Rio Tuba (per jeepney). Vanuit een van beide plaatsen kan men dan per gehuurde uitleggerboot de excursie maken naar Ursula Island.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Palawan en Filipijnen