Palma de Mallorca

Swipe

Mallorca

Op het Plapa Cort in het centrum van Palma de Mallorca staat het stadhuis van Palma, het Ajuntament zoals de inwoners van de stad zeggen. Het gebouw kreeg in 1649 zijn huidige vorm, nadat het eerst als het ziekenhuis San Andrés en universiteitsgebouw had gediend. Uit deze tijd stamt slechts een gotisch portaal dat men in de hal van het stadhuis heeft geplaatst. De barokke voorgevel van het bouwwerk uit de 17e en 18e eeuw heeft een hoofdportaal en twee zijportalen. De eerste verdieping heeft zeven gebeeldhouwde vensters en een balkon. Daarboven geeft een grote klok de juiste tijd aan; deze klok noemt men D'en Figuera. De overhangende, houten dakrand werd in 1689 ontworpen door Gabriel Torres. Het prachtige houtsnijwerk in de elf houten dakstutten is uniek.

Interieur Ajuntament

In het interieur van het Ajuntament leidt een fraai gevormde trap naar de eerste verdieping. De leuning is in 1923 uit mahoniehout gesneden. Bij de trap hangen twee 19e-eeuwse wandtapijten van Antonio Ribes met taferelen uit het leven van Jaume I. In de 19e-eeuwse raadzaal, waar de gemeenteraad vergadert, hangen de muren vol met portretten van bekende persoonlijkheden uit de Mallorcaanse geschiedenis. Opvallend is het portret, van Jaume I uit 1623, fraai is het met panelen ingelegde plafond. Onder een rode luifel staat een borstbeeld van koning Carlos I. Onder de andere kunstwerken in het stadhuis bevinden zich het schilderij San SebastÍan van de Vlaamse schilder Van Dyck en een verzameling schilderstukken van Mallorcaanse meesters.

Foto Onze Mallorca Expert
Onze Mallorca Expert

AUTEUR RONNIE ROKEBRAND

Ronnie Rokebrand schreef reishandboeken over velerlei bestemmingen. Mallorca is een van zijn favoriete bestemmingen. Slechts weinigen beseffen dat het eiland veel meer betekend dan alleen maar stranden en hotels. Mallorca is een van de aantrekkelijkste toeristische bestemmingen in Europa. Geen wonder dat Mallorca zich toeristisch razendsnel ontwikkelde.

Foto Rother wandelgids Mallorca
Rother wandelgids Mallorca

AUTEUR ROLF GOETZ

€16,95

De Rother wandelgids Mallorca beschrijft 60 verschillende wandelingen op dit Spaanse eiland. De wandelingen variëren van eenvoudige strandwandelingen tot klippen- en kloofwandelingen. Voor elke wandelaar is in de wandelgids Mallorca een geschikte wandeling te vinden.
* Betrouwbare routebeschrijvingen
* Gedetailleerde kaarten
* Informatieve hoogteprofielen
* Downloadbare GPS Tracks

10 prachtige bestemmingen in Mallorca