Palma de Mallorca

Swipe

Banyas Arabs

Het Arabische badhuis (Banyas Arabs; privé-bezit; geopend: dgls. 9.30-18.30 uur) in Palma de Mallorca vormt een van de weinige overblijfselen uit de lange islamitische periode (samen met de Almudaina-boog). U kunt het vinden aan de Carrer de Can Serra 7. De preciese ouderdom van het badhuis Banyas Arabs is moeilijk vast te stellen, maar men neemt aan dat het uit de 10e eeuw dateert. Gelijksoortige baden bestonden in die tijd ook in andere Arabische steden. Zij hadden op hun beurt het baden afgekeken van de Romeinen. Hier kon men zich ontspannen en anderen ontmoeten. Er is enige onduidelijkheid of het badhuis door de Arabieren gebruikt werd, of dat het hier een ritueel joods bad betrof. In de islamitische periode was er vrijheid van godsdienst (in tegenstelling tot de latere christelijke tijd) en woonden er veel joden in Palma.

Het caldanium

De vierkante kamer met het 'halve sinaasappelvormige' dak in Banyas Arabs, gedragen door 12 zuilen, is goed bewaard gebleven. Men noemde deze ruimte het caldanium. In de muren zaten 25 gaten, waardoor het licht naar binnen viel. Helaas zijn er nog maar enkele open waardoor de badruimte donker lijkt. Gezien de vele dichtgestopte gaten in het dak, was het badhuis vroeger goed verlicht. Opvallend is dat de kapitelen van de zuilen verschillend zijn. De badhuizen werden in de 10e eeuw gebouwd van materialen die men uit andere gebouwen sloopte. De kapitelen stammen dus uit verschillende bouwwerken.

De badruimte

De badruimte heeft een dubbele bodem. De lucht tussen de bodems werd verhit. Daarna goot men water over de bodem dat vervolgens verdampte. De belendende ruimte, waar de amfora's staan, noemt men het tepidarium. Men neemt aan dat het badhuis Banyas Arabs bij de woning hoorde van een hoogwaardigheidsbekleder of een rijke koopman. In de bijbehorende tuin, met planten op zuilen, kunt u even tot rust komen.

Hotel Bahia de Alcudia

Hotel Bahía de Alcudia ligt aan de noordwestkust van Mallorca, één van de meest aantrekkelijke delen van het eiland. Het 4-sterrenhotel biedt...

v.a. 519 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Banyas Arabs en Mallorca