Palma de Mallorca

Swipe

Basílica de Sant Francesc

De kloosterkerk Sint Franciscus (Basilica de Sant Francesc; geopend: ma.-za. 9.30-12.00 uur en 15.30-18.00 uur, zo. 9.30-12.00 uur) werd in de 14e eeuw gebouwd op de fundamenten van een moskee. Het gebouw is een van de oudste christelijke bouwwerken op het eiland. Twee vooraanstaande figuren uit de Mallorcaanse geschiedenis zijn met dit klooster verbonden. De beroemde filosoof en geleerde Ramón Llul (1235-1316) leefde enige tijd in dit klooster en werd er ook begraven. Vierhonderd jaar later ondernam pater Junipero Serra zijn reis naar Californië vanuit dit klooster. Hij werd bekend als stichter van missieposten die later uitgroeiden tot miljoenensteden zoals San Diego, Santa Barbara, Los Angeles, Monterrey en San Francisco. Een beeld van hem staat vlak bij het rijk bewerkte hoofdportaal van de kloosterkerk. Vanuit het timpaan van dit barokke hoofdportaal kijken tientallen engelen en heiligen op de gelovigen neer. Centraal in het beeldhouwwerk staat een afbeelding van Maria. Recht erboven staat Sint-Joris afgebeeld die de draak verslaat. Daar boven is een roosvenster aangebracht in platereske stijl (Spaans: plateresco). Plato betekent in het Spaans zilver. Deze stijl wordt voornamelijk gekenmerkt door de verfijnde en rijke manier waarop met name roosvensters en kerkportalen waren uitgewerkt, alsof het zilverwerk betrof.

Interieur Basilica de Sant Francesc

Het interieur van de eenschepige Basilica de Sant Francesc is 75 m lang, 17 m breed en 24 m hoog. Recht achter het hoogaltaar staat een gotische tombe met op de deksel een beeltenis van Ramón Llul. Hier ligt deze geleerde begraven. Het was de bedoeling om zijn lichaam in een later stadium bij te zetten in de crypte recht onder het koor, een crypte die slechts bij weinigen bekend is. Het is er echter nooit van gekomen. De afgesloten toegang tot de crypte (1736) zit onder het grote tapijt dat bij het hoofdaltaar ligt. In deze crypte vonden tientallen monniken uit het klooster een laatste rustplaats. Helaas beschikken de monniken niet over de financiële middelen om de crypte te restaureren en dus kan de crypte niet bezocht worden.

Kloosterhof Basilica de Sant Francesc

Befaamd is het kloosterhof; het is het grootste gotische kloosterhof in de wereld. Het hof is omgeven met schaduwbrengende galerijen en heeft in de tuin een waterput. Het kloosterhof was een plaats van stilte en meditatie, een sfeer die het kloosterhof ook nu nog oproept. Het deel van dit kloosterhof dat tegen de kloosterkerk aanleunt stamt uit de 13e eeuw, de rest uit de 14e en 15e eeuw. Het kloosterhof is snel aan restauratie toe. De zogenoemde Mal de Piedra, veroorzaakt door uitlaatgassen en verwering, slaat met ongekende hardheid toe. Met name de zuilen die de galerijen ondersteunen zijn aangetast en dienen op korte termijn gerestaureerd te worden. De monniken die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de Basilica de Sant Francesc willen niets liever, maar hebben onvoldoende geld. De financiële middelen zullen dus van de regering van de Balearen moeten komen. De restauratie is begroot op ruim 1,5 miljoen euro.

10 prachtige bestemmingen in Basílica de Sant Francesc en Mallorca