Palma de Mallorca

Swipe

Castell de Bellver

Op een afstand van 3 km ten westen van het centrum van Palma de Mallorca ligt op een 112 m hoge heuvel het kasteel Bellver (Castell de Bellver; geopend: apr.-sept. ma.-za. 8.00-20.00 uur; okt.-mrt. ma.-za. 8.00-18.00 uur). Vanaf het kasteel Bellver heeft u een weids uitzicht op Palma de Mallorca en de haven. Rondom het kasteel Bellver ligt een aantrekkelijk pijnbomenbos. 456 traptreden leiden door dit bos naar de ingang van het kasteel. U kunt ook per taxi of huurauto bij de ingang van het kasteel komen.

Geschiedenis Castell de Bellver

Het Castell de Bellver is het enige ronde, gotische kasteel in de wereld. In het jaar 1300 begon de architect Pere Salvé op bevel van koning Jaume II met de bouw van dit kasteel. Deze architect was tevens verantwoordelijk voor de verbouw van het paleis La Aldumaina. De bouw van de wachttorens en de verdedigingsmuren ging negen jaren duren. Daarna waren ongeveer 70 ambachtslieden nog jaren bezig om de vele versieringen uit steen te beitelen. Het kasteel Bellver werd gebruikt als koninklijke residentie en vele hoogwaardigheidsbekleders van koninklijken bloede verbleven hier enige tijd. In 1717 nam men het kasteel in gebruik als gevangenis. Onder de gevangenen bevonden zich Gaspar Melchor de Jovellanos, minister onder koning Carlos IV, en talrijke Franse officieren. In 1817 stond generaal Lacy, leider van een opstand, hier voor het vuurpeloton. Vier jaar later voerde men de laatste gevangenen weg en nam men het Castell de Bellver in gebruik om munten te slaan.

Bezienswaardigheden Castell de Bellver

Rondom het kasteel ligt een brede omwalling. Als deze omwalling in de strijd verloren ging kon men zich terugtrekken in het kasteel zelf. De ruggen naar het eigenlijke kasteel staan niet recht voor de toegangspoorten. Dit had als voordeel dat eventuele vijanden de deuren niet met stormram konden slechten.

Het kasteel heeft een rond grondplan met drie halfronde wachttorens en één ronde hoofdtoren die los staat van de hoofdvestiging. Deze toren is door middel van een 7 m lange brug met het dak van het kasteel verbonden en diende als laatste toevluchtsoord in tijden van nood.

Centraal ligt een rond plein waarop alle rondom liggende vertrekken uitkomen. De vertrekken op de eerste verdieping hebben fraaie gotische bogen die het plein omlijsten. Sinds 1931 is het Historisch Museum van Palma in het kasteel gevestigd. In de museumzalen staan beelden en archeologische voorwerpen tentoongesteld uit de Romeinse periode: de zogenoemde Despuig-verzameling. U moet er rekening mee houden dat de zalen van het museum op zondag voor bezoekers gesloten blijven!

10 prachtige bestemmingen in Castell de Bellver en Mallorca