Paramaribo omgeving

Swipe

De ‘Highway’

Deze tweebaansweg naar het zuiden van Suriname is de enige route die de benaming snelweg mag dragen. Officieel heet de Highway de Martin Luther Kingweg, maar die naam is nooit aangeslagen. De weg wordt vanaf het stuwmeer naar de stad begeleid door een hoogspanningsleiding die het bauxietbedrijf te Paranam en de stad Paramaribo van stroom voorziet. Voordat de Highway bij Paranam overgaat in de Afobakaweg die doorloopt naar het stuwmeer kunt u rechtsaf de Meursweg inslaan. Via deze boropasi (doorsteek) komt u weer uit op het Pad van Wanica, waar u links naar het vliegveld of rechts naar de stad kunt.

Domburg

Langs de Highway ligt aan de linkeroever van de Surinamerivier het dorpje Domburg. Deze oude plantage was lange tijd zetel van het oude commissariaat Boven-Suriname. Vanaf de aanmeerplaats voor boten aan de waterkant markeren twee rijen statige mahoniebomen nog de oprijlaan naar de plaats waar ooit de plantagewoning heeft gestaan. Domburgers spreken over ‘voor’ in het dorp als ze de waterkant bedoelen. Rond de steiger is een klein centrum ontstaan waar in Javaanse warungs versnaperingen worden verkocht. Op zondagmiddag kan het gezellig druk zijn als plaatselijke voetbalverenigingen een balletje komen trappen. Knabbelend op een petjil (groente met pindasaus) of een bakabana (gebakken banaan) kunt u uitkijken over de Surinamerivier.

Het bestuursressort Domburg omvat verder van noord naar zuid de plaatsjes Ornamibo, Boxel en La Rencontre, allemaal voormalige plantages. Domburg is te bereiken via de Highway en na ongeveer 15 km linksaf over de Adhinweg naar Domburg, of via de landelijke route binnendoor langs de Saramaccadoorsteek, door de wijk Livorno en verder langs de rivier. 

Laarwijk

Schuin tegenover Domburg ligt op ongeveer tien minuten varen aan de rechteroever van de Surinamerivier de vrijwel verlaten plantage Laarwijk. Op Laarwijk wordt nog steeds wat citrus verbouwd. De bewoners laden de grote zakken met sinaasappelen in de kleine veerbootjes richting Domburg, waar ze op het marktje worden verkocht of verder worden vervoerd naar Paramaribo. Op Laarwijk rijden geen auto’s en veel is er niet te doen. U kunt op uw gemak de landelijke paadjes afwandelen en de bermpjes bekijken met de aanplant van cassave en pomtayer. De plantage eindigt aan weerszijden van de voordam bij oude bakstenen sluizen waarmee vroeger de waterhuishouding werd geregeld. Het winkeltje bij de aanmeerplaats verkoopt het hoognodige: rijst, suiker, conservenblikken en Parbobier. Bereikbaarheid: neem vanaf Domburg een klein houten veerbootje naar Laarwijk. Informeer wel hoe laat het bootje weer terug gaat: stranden op Laarwijk is wat lastig, er is geen accommodatie aanwezig.

Waterland

Iets ten zuiden van Domburg ligt op de voormalige plantage Waterland een klein badstrandje, Leguana park, waar ook overnacht kan worden. Een leuk en eenvoudig dagje uit: eten halen op Domburg en vervolgens wat ronddobberen in de rivier. Volg na Domburg de slingerweg in zuidelijke richting en sla de Koningslaan in bij het bord Waterland.

White Beach

Het White Beach Marina Resort is een aangelegd stuk strand langs de Surinamerivier vlak bij de monding van de Parakreek. Pinahutten en palmboompjes maken het Caribisch gevoel compleet. Wie in de stad reserveert is verzekerd van een schaduwhut. Voor overigen is het een kwestie van geluk hebben of de parasol meenemen. White Beach ligt dichtbij de stad en kent in de weekenden een grote opkomst. Een houten wand in het water scheidt het zwemgedeelte van de rivier en moet bijtende vissen buiten houden. Doorgewinterde Surinaamse recreanten nemen hun eigen picknickmand mee. Zij weten immers dat er op ‘buitenplaatsen’ doorgaans weinig verkrijgbaar is, maar op White Beach is een strandrestaurant. Om White Beach te bereiken rijdt u over de Highway tot de brug over de Parakreek. Voor de brug slaat u linksaf richting Surinamerivier; de weg blijven volgen tot u het kassahuisje in zicht krijgt. Of via de weg langs de Saramaccadoorsteek en de rivier naar Domburg en verder tot aan het door een bord aangegeven strandje. Informatie: het White Beach boekingskantoortje (naast Multitrack cambio), Kleine Waterstraat, Paramaribo, tegenover hotel Torarica, tel.: 425090.

Paranam

Aan het eind van de Highway doemt de grimmige fabrieksinstallatie op van het bauxietbedrijf Suralco. Knipperende stoplichten waarschuwen voor voorbijrazende bauxiettrucks die een rode mist van opwaaiend stof achterlaten. Suralco, de Surinaamse dochter van de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa, en voorheen ook Billiton, voormalig onderdeel van de Koninklijke Shell, draagt bij tot het grootste deel van de exportwaarde van de Republiek Suriname.

De winning van bauxiet in Suriname is een lucratieve onderneming. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw investeerde Alcoa in de aanleg van de Afobaka-stuwdam en een elektriciteitscentrale die de maatschappij jarenlang het recht geeft op goedkope energie uit het stuwmeer. De tegenslagen van de binnenlandse oorlog toen de Surinaamse ‘Robin Hood’, Ronnie Brunswijk, met zijn junglecommando de energievoorziening van de bauxietbedrijven in Mungo en Paranam zodanig saboteerde dat ze moesten sluiten, zijn de bauxietgiganten al lang te boven gekomen.

Bauxiet komt in Suriname min of meer aan de oppervlakte voor waardoor het delven gemakkelijk gaat. Nadat de deklaag is wegge-spoten wordt de bauxiet met grote graafmachines in trucks geladen en naar de aluinaardefabriek in Paranam vervoerd. In de fabriek wordt de rode bauxiet omgezet in witte aluinaarde. Dit halffabrikaat wordt geëxporteerd naar Nederlandse, Noorse en Amerikaanse bedrijven die het eindproduct aluminium vervaardigen. Direct achter de fabriek van Suralco begint de Afobakaweg en is het nog ruim 60 kilometer naar het stuwmeer.

Onverdacht

Bij de Parakreek, vanuit Paramaribo enkele kilometers voor Paranam, ligt de Meursweg, een afslag van de Highway die dwars door het dorpje Onverdacht loopt. Onverdacht werd aangelegd ten behoeve van de werknemers van het bauxietbedrijf Billiton, dat in 2009 wegens ongunstige vooruitzichten de activiteiten in Suriname staakte. Tussen de ‘doorzonwoningen’ met keurig onderhouden tuintjes staat een polikliniek en zelfs een bank waar het pinnen van Surinaams geld mogelijk is. Verderop langs de weg ligt compleet met zwembad het dorp voor het kaderpersoneel. Het wordt omgeven door een hoog hek en er staan wachters bij de poort om ongewenste bezoekers buiten te houden. De Meursweg komt uit op het Pad van Wanica, de weg naar het vliegveld.

10 prachtige bestemmingen in De ‘Highway’ en Suriname