Paramaribo

Swipe

Cultuurtuin

De Cultuurtuin ligt ten noorden van de Henck Arronstraat en is bereikbaar via de Leatitia Vriesdelaan. Deze botanische tuin werd in 1898 door het gouvernement in Paramaribo aangelegd om er te experimenteren met exotische plantensoorten. De nakomelingen van de voormalige Javaanse medewerkers van de proeftuin wonen nog op het terrein in Kampong Baru (Nieuw Dorp).

De Cultuurtuin is een recreatiegebied geworden. Er zijn enkele sportvelden, het Andre Kamperveen-stadion en een dierentuin.

Paramaribo Zoo

De Paramaribo Zoo ligt midden in de Cultuurtuin en is ontstaan uit de privé-collectie van voormalig premier Johan Pengel. In de tuin van zijn huis te Zorg en Hoop hield de premier een verzameling dieren, waaronder twee uit Curaçao geïmporteerde leeuwen. Rond 1970 verhuisde de collectie van Pengel naar de huidige locatie. In 1982 begon men met een totale renovatie van de dierentuin en twee jaar later telde men ruim 85.000 bezoekers. Op die hoogtijdagen volgde beginjaren negentig de moeilijke militaire periode. De dierentuin raakte in verval. Een groot aantal eetbare dieren werd gestolen, het onkruid schoot hoog op en een tijger wist uit zijn roestige kooi te ontsnappen. Sinds enkele jaren is men met hulp van dierentuinen in Nederland aan een nieuwe opmars begonnen en is de zoo weer een bezoek waard. In de parkachtige tuin met prettige schaduwbomen zijn enkele nieuwe dierenverblijven en voor de kinderen is er een speeltuin. Vooral op zondagmiddag kan het er druk zijn. De Paramaribo Zoo is dagelijks geopend van 09:00 tot 18:00 uur. Entree: circa 2.50,- euro.

10 prachtige bestemmingen in Cultuurtuin en Suriname