Paramaribo

Swipe

Kerkplein

Het ronde witte gebouw met groene luiken op het Kerkplein in Paramaribo is de Hervormde Centrumkerk. Hij werd in 1835 gebouwd op de fundering van de oorspronkelijke koepelkerk die in 1821 afbrandde. Onder de kerkbanken is nog een aantal grafzerken te zien. Zij maakten deel uit van een begraafplaats, maar werden bij de reconstructie van de kerk in het gebouw verwerkt. De bekendste grafsteen is die van de wrede slavenmeesteres Susanna du Plessis. ‘Eindelyk ben ik tot rust gekoomen’ luidt het opschrift. Het is de enige zerk met een scheur dwars over het oppervlak. God zou daar de bliksem in hebben geslagen, zo gaat het verhaal, als straf voor Susanna’s slechte karakter.

Monumenten

De Centrumkerk wordt omringd door standbeelden. Aan de ene kant een beeld van de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simon Bolivar. Aan de andere kant een monument ter ere van Johannes Nicolaas Helstone (1853-1927), een belangrijke Surinaamse musicus die in Europa naam maakte met zijn muziekdrama Het Pand der Goden.

Opvallend van bouwstijl op het Kerkplein is het postkantoor, gebouwd in 1960. De rechte lijnen en pastelkleuren steken af bij de omringende koloniale bouwstijl.

10 prachtige bestemmingen in Kerkplein en Suriname