Paramaribo

Swipe

Paramaribo-West

In het westen van Groot-Paramaribo liggen de ressorten Weg naar Zee, Welgelegen, Tammenga en Flora. Het grootste gedeelte van dit gebied werd rond de tweede helft van de vorige eeuw in cultuur gebracht door afstammelingen van Nederlandse boeren. De eerste boeroes zoals deze kolonisten werden genoemd, hadden in 1845 land toegewezen gekregen in het plaatsje Groningen in het district Saramacca. De ontwikkeling van landbouw bleek echter moeilijk in het zompige stuk land aan de Saramaccarivier. Nadat hun aantal flink was uitgedund door ziekte en ontberingen, kregen de boeren uiteindelijk toestemming om zich rond de stad te vestigen. In de loop der jaren verkochten zij enkele stukken land aan voormalige Hindostaanse contractarbeiders die zich wilden toeleggen op de landbouw.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide Paramaribo ook in westelijke richting waardoor de meeste boerderijen plaats moesten maken voor woningbouw. Een belangrijke verbindingsweg met het centrum werd de Coppenamestraat (tegenwoordig Jagernath Lachmonstraat) waaraan de Anthony Nesty Sporthal ligt, genoemd naar de Surinaamse zwemmer die tijdens de Olympische Spelen van 1988 een gouden medaille behaalde. Andere verbindingswegen tussen de westelijke woonoorden en het centrum zijn de Verlengde Gemenelandsweg, de Johannes Mungrastraat en de Kwattaweg.

Weg naar Zee

Weg naar Zee, officieel Henry Fernandesweg, is een zijweg van de drukke Kwattaweg in Paramaribo-West. Hier bevindt zich nog een landbouwgebied dat voor een groot deel groente levert aan de stad. Aan het einde van de weg vlak bij de modderige kust is een openluchtcrematieplaats gevestigd waar hindoes hun doden verbranden. De bedoeling is dat de rook richting zee waait, maar dat kan nog wel eens verkeerd uitpakken. Niet ver van de crematieplaats is een bedevaartsoord ingericht. De tempel heeft zowel binnen als buiten indrukwekkende kleurrijke beelden van Hindoegoden, zoals een enorm beeld van Hanuman, van de godin Shiva en van de moeder van het water, Gangamata.

Breng bij voorkeur een bezoek in de koele namiddagen, op de bankjes langs de zee is het dan heerlijk toeven. Voor wie de tempel wil betreden geldt schoenen uit.

10 prachtige bestemmingen in Paramaribo-West en Suriname