Peru, van La Paz naar Cusco

Swipe

Bergwandelingen

Altijd geldt dat men tenminste twee à drie dagen moet acclimatiseren om de gevreesde hoogteziekte te voorkomen. Bijna alle wandeltochten houden kamperen in. Het is soms verplicht maar ook verstandiger om een georganiseerde tour te boeken of met een eigen gids of/en muilezelman te gaan.

De vierdaagse klassieke Inca Trail is de meest bekende en populairste trek in de omgeving en gaat over een mooi aangelegd Incapad door berglandschappen, nevelwouden en zelfs subtropische jungle, met een uitbundige flora en fauna, alles gecombineerd met interessante Incaruïnes. Het is een 45 km lange wandeling met drie bergpassen, de hoogste en zwaarste ligt op 4300 m, en een afdaling met veel treden. Het hoogtepunt is op de vierde dag wanneer je vanaf de Inti Punku, de ‘zonnepoort’ in de verte Machu Picchu ziet liggen en vervolgens de ruïnes bezoekt. In de namiddag is vaak de terugreis naar Cusco met de trein. Er wordt tijdens de trektocht in tenten geslapen en maaltijden, entrees en vervoer is inbegrepen. Maak duidelijke afspraken met de touroperator. Het is verplicht de trektocht bij een touroperator te boeken. Omdat tegenwoordig ongeveer 200 wandelaars per dag op de trail worden toegelaten zijn de prijzen hoog, vanaf US$450 in ‘pool’, dat wil zeggen een groep van maximaal 16 personen. In het hoogseizoen van april tot oktober is het verstandig tenminste 4-5 maanden van tevoren de Incatrail te boeken. In februari is de Incatrail gesloten. De korte Inca Trail van twee dagen begint bij km 104 (2100 m) op de spoorlijn naar Machu Picchu (men moet de trein aldus nemen) en volgt een stijgend pad dat voert naar de indrukwekkende ruïnes van Wiñay Wayña (2700 m), een wandeling van vier uur. Onderweg ligt een spectaculaire waterval in een weelderige subtropische omgeving. Daarna is het nog drie uur lopen naar Machu Picchu, via de zonnepoort. Overnachting is in een hotel in Agua Calientes en de volgende dag wordt Machu Picchu bezocht en wordt teruggereisd naar Cusco met de trein. Deze tocht is alleen met een georganiseerde tour te doen en kost vanaf US$200 in ‘pool’ dat wil zeggen in een groep tot maximaal 16 personen. Hier geldt ook dat hoe eerder men boekt des te beter (4-5 maanden van tevoren). Salkantay-trek vijf dagen via Mollepata-Salkantay-Santa Teresa-Machu Picchu. Dit wordt ook wel de alternatieve Incatrail genoemd omdat deze vaak wordt gekozen als de klassieke Incatrail volgeboekt is.

De trek begint in Sayllapata (3200 m) of Soraypampa (3850 m) en gaat over een 4600 m hoge pas, vlak onder de met sneeuw bedekte Salkantay (6270 m) en vandaar daalt hij de nevelwouden in en eindigt in een tropisch gebied in de Santa Teresavallei op ongeveer 2000 meter. De vierde dag gaat men gedeeltelijk met een trein of lopend vanaf Hydroelectrica naar Agua Calientes waar overnacht wordt en de vijfde dag wordt Machu Picchu bezocht. Deze wandeling kan individueel georganiseerd en gelopen worden, maar geadviseerd wordt met een gids te gaan of met een georganiseerde tour mee te gaan. Een tour kost vanaf US$400. Ausangate-trek, 5 of 6 dagen. Zeer mooie wandeltocht om het massief van de met sneeuw bedekte Ausangate waarbij drie hoge bergpassen overgestoken worden, waarvan twee boven de 5000 meter. De route loopt door landschappelijk zeer mooie streken en langs geïsoleerde Andesnederzettingen met een traditionele kleding dragende, inheemse bevolking. Bovendien is dit het leefgebied van de condor, vicuña, lama en alpaca en liggen er onderweg schitterend gekleurde gletsjermeren. De trail begint in het dorpje Tinqui, op de geasfalteerde weg naar Puerto Maldonado op ongeveer drie uur rijden van Cusco. Tours beginnen al vanaf US$120.

Lares Trek

In het dorpje Lares (waar zich heerlijke heetwaterbronnen bevinden) begint een twee- of driedaagse wandeling door mooie berglandschappen en authentieke Andesnederzettingen naar de heilige vallei.

Choquequirao Trek, vier of vijf dagen.

Dit is na Machu Picchu het mooiste en indrukwekkendste Incaruïnecomplex en is alleen te bereiken door middel van een tweedaagse wandeling, waarbij de geweldige en diepe Río Apurimackloof moet worden overgestoken (er is een goede brug). Het vertrekpunt is bij het plaatsje Cachora (2900 m), drie uur rijden vanaf Cusco op de weg naar Abancay. Vanaf hier volgt een afdaling naar het 1500 meter lagergelegen Río Apurimac en vervolgens moet 1500 m gestegen worden om Choquequirao te bereiken. Er is een kampeerplaats, vlak voor de ruïnes. Je moet dezelfde weg teruglopen.

10 prachtige bestemmingen in Bergwandelingen en Bolivia