Peru, van La Paz naar Cusco

Swipe

Cusco

De aantrekkelijke koloniale stad Cusco was in de 15e eeuw de voormalige hoofdstad van het machtige Incarijk dat zich uitstrekte van Colombia tot Chili, maar is tegenwoordig het belangrijkste toeristische centrum van Peru en misschien wel van Zuid-Amerika. Cusco dankt zijn faam in de eerste plaats aan de indrukwekkende Incacitadel Machu Picchu, die zich op een rotsplateau 450 meter, boven de Río Urubamba verheft. Daarnaast vormt de stad zelf een grote bezienswaardigheid met zijn schilderachtige koloniale straatjes, goede museums, leuke souvenirzaken en goede restaurants.

Cusco 350.000 inwoners, 3400 m.

Bezienswaardigheden

Plaza de Armas, Het centrum van de stad met de imposante Catedral, geopend van 10 tot 18 uur en La Compañia de Jesús, een zeer mooie kerk in barokstijl. Museo del Inca, Cuesta del Almirante, geopend van ma.-vr. 8-18, za. 9-16 uur. Dit interessante museum heeft een verzameling van archeologische stukken uit de precolumbiaanse tijd waaronder de Inca’s, met gouden en zilveren stukken, textiel en keramiek.

Museo de Arte Precolombino, Plaza de Nazarenas, dagelijks geopend van 9-17 uur, www.map.museolarco.org. Schitterende keramieken stukken van de diverse Peruaanse culturen, speciaal geselecteerd uit de kelder van het gerenommeerde Museo Larco in Lima. Hotel Monasterio, Plaza de Nazarenas. Dit is het meest luxehotel van de stad, en heeft zijn originele karakter weten te behouden. Men kan hier als niet-gast rustig binnenlopen en een kopje koffie nemen op de patio of wisselende kunsttentoonstellingen bekijken. Museo de Arte Religioso, Hatunrumiyoq en Herrajes, 9222781. Geopend ma.-za. 9-12:30 en 15-18 uur. Dit museum is gevestigd in het voormalige aartsbisschoppelijk paleis dat daarvoor paleis van de Inca Roca was. In Triufo zijn tegenwoordig nog aan de buitenkant van het gebouw de schitterende, naadloos in elkaar passende grote stenen te zien, inclusief de beroemde twaalfhoekige steen.

San Blas is een van de meest schilderachtige wijken van Cusco, geconcentreerd rond Plaza San Blas, waar op zaterdagochtend een kunstmarkt is. In deze buurt bevinden zich vele ateliers van artiesten en trendy restaurants en clubs. Iglesia San Blas, Plazoleta de San Blas, geopend van 8.00 tot 16 uur heeft een mooie collectie schilderijen, een sierlijke preekstoel uit de 17e eeuw, gemaakt uit één stuk cederhout en een speciaal hoofdaltaar in barokstijl.

Museo y Monasterio Santa Catalina, Plazoleta de Santa Catalina 401, geopend van ma.-zo. 9-17 en vr. 9-15.30 uur. Dit klooster bevindt zich op de funderingen van de Acllawasi, ‘het huis van de maagden van de zon’. Templo Santo Domingo (Koricancha). Av El Sol en Santo Domingo, geopend ma.-za. 8.30-18.30 en zo. 14-17 uur. De voormalige zonnetempel, het geografische, religieuze en politieke centrum van het Incarijk met tegenwoordig nog enkele intact gebleven tempels. Centro Qosqo de Arte Nativo Av. Sol 604, 9227901, folkloristische dansshow om 19 en 20.30 uur.

Convento de la Merced, Plazoleta de Espinar, geopend 8-12.30 en 14-17.30 uur. Het klooster heeft een mooie patio en een interessant koor en een museum met belangrijke olieverfschilderijen. Mercado San Pedro. Dit is de grootste markt van de stad, vlak bij het treinstation naar Machu Picchu. Deze levendige markt is interessant omdat hij producten van zowel de jungle als de Andes heeft. Bovendien zijn hier ook souvenirs te koop. Pas goed op voor zakkenrollers. Museo de Arte Contemporaneo, Plaza Regocijo, 9227152. Geopend ma.-za. 09:30-18 uur. Het museum bevindt zich in het gemeentelijk paleis van Cusco met variërende tentoonstellingen van moderne kunst. Plaza de San Francisco is een aangenaam plein waar vooral de Cusqueños elkaar ontmoeten en hier staat Iglesia San Francisco, geopend van ma.-vr. 9-16 uur, dat een klooster bevat waarin een groot schilderij hangt, dat het leven van de franciscanen uitbeeldt.

Bezienswaardigheden buiten Cusco

Saqsaywaman (Quechua: ‘verzadigde valk’) is een bekend archeologisch complex dat op een heuvel boven Cusco ligt, 2,5 km vanaf de Plaza de Armas op 3700 m hoogte. Het was vooral een religieus complex waar ceremonies werden gehouden, met diverse tempels en gebouwen. Het meest bekende gedeelte is de heuvel met de drie reusachtige muren die parallel in zigzagvorm lopen. De muren bestaan uit enorme, tot 6 meter hoge stenen van graniet die 90 tot 125 ton wegen en die als een puzzel in elkaar passen. Hierboven stonden drie torens, Muyuccmarca, Paucarmarca, Sallaqmarca, waarschijnlijk voor observatie. Aan de voet van de heuvel ligt een groot grasveld, de plaza waar zich elk jaar op 24 juni Inti Raymi, het belangrijkste feest van Cusco afspeelt.

Q’enqo (zigzag), 2 km ten noorden van Saqsaywaman is een bewerkte rotsformatie, voor de Inca’s een huaca (heilige plaats).Voor de rots staat een muur met grote nissen in trapeziumvorm waar op bepaalde feestdagen de mummies van de edelen werden tentoongesteld. Het oppervlak van de rotsformatie is totaal bewerkt door de Inca’s en bestaat uit zitplaatsen, treden, reservoirs, kanalen, altaren en de Intihuatana. Daarnaast is er een ondergrondse grot met een grote altaarsteen of ceremoniële tafel waar agrarische rituelen werden uitgevoerd.

Puka Pucara (rood fort), 15 km van Cusco was een controle- en observatiepost op een belangrijk Incapad en had tevens de functie van tambo, een soort herberg, waar de mensen konden overnachten samen met hun lama’s. Tambo Machay is een schitterend gebouwd complex, met tempels die gebouwd zijn uit meerhoekige stenen die precies in elkaar passen. De diverse platformen zijn verbonden door stenen kanalen, waar continu zuiver water door stroomt en die culmineren in een bron gewijd aan religieuze purificatierituelen.

10 prachtige bestemmingen in Cusco en Bolivia