Peru, van La Paz naar Cusco

Swipe

Jungletochten

Het Nationaal Park Manu (15500 km2) heeft een van de grootste biodiversiteiten in Zuid-Amerika en bevat Andesbergen, nevelwouden en Amazoneregenwoud en daarnaast enige geïsoleerd levende inheemse stammen. De Zona Reservada (2570 km2) heeft overwegend primair regenwoud, dat bestemd is voor gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek en ecotoerisme. De entree is beperkt en bezoekers mogen alleen deze zone bezoeken met een geautoriseerde gids. De enige accommodatie hier is de comfortabele en dure Manulodge of in de safaristijl kampeerplaatsen. De Zona Cultural (914 km2) heeft eveneens regenwoud maar ook gecultiveerd land en hier leven twee inheemse groepen die nog op de traditionele manier leven. Hier bevinden zich enige ecolodges.

Vervoer

Vanaf Cusco kan je over een landschappelijk zeer mooie weg naar Atalaya of Shintuya (12 uur), waarbij de Andes overgestoken wordt en een afdaling volgt door schitterende nevelwouden, waar onder andere de oranje rotshaan leeft. Daarna zak je met een overdekte kano de Río Alto Madre de Dios af naar de nederzetting Boca Manu (6 uur varen), waarbij in het regenwoud de kans bestaat om allerlei dieren zoals de reuzenotter, tapir, capibara en kaaiman te zien evenals vele vogels. Er is alternatief vervoer door middel van een vliegtuigje naar Boca Manu (30 minuten vliegtijd). Vanaf hier voeren kano’s de Zona Reservada in of gaan naar de kleilik (verzamelplaats van talrijke ara’s) bij Blanquilol. Om in de Zona Reservada te komen moet je langs een controlepunt en vaar je in ongeveer 6 uur via de Río Manu naar Lago Salvador en Lago Otorango, waar een observatietoren staat. Dit is het hart van het primaire regenwoud en de kans bestaat om naast de vele vogels de reuzenotter, zwarte kaaiman of zelfs de jaguar te zien.

Voor een normaal bezoek aan het park is zeker vijf dagen nodig, mits men met een vliegtuig in en uit vliegt, maar over land heeft men zeker 7 of 8 dagen nodig. De prijs van een tour ligt rond US$1000. Er zijn agenten die de tour veel goedkoper aanbieden maar in dit geval gaat men niet de Zona Reservada in. Alleen reizen in Manu is praktisch onmogelijk.

Natuurreservaat Tambopata Candamo

Dit reservaat biedt maagdelijk Amazoneregenwoud met een onuitputtelijke rijkdom aan flora en fauna waaronder de jaguar, reuzenotter, ocelot, reuzengordeldier en ontelbare vogelsoorten waaronder de harpij. Hoogtepunten vormen Lago Sandoval en Colpa de Guacamayos.

Lago Sandoval ligt op 8 km oftewel een uur varen over de Río Madre de Dios vanaf Puerto Maldonado. Men komt bij dit schitterende meandermeer door middel van een 3,5 km lang pad dat door secundair regenwoud loopt en waar apen en talrijke vogels leven. Op de met palmbomen omringde lagune volgt een kanotocht en bestaat de kans om onder andere de grote zwarte kaaimannen, apen, een familie reuzenotters en de vele (water)vogels te spotten.

Colpa de Guacamayos. Deze kleilik ligt op ongeveer 4 uur varen vanaf Puerto Maldonado over de Río Tambopata en hier verzamelen zich vanaf 6 uur ’s ochtends honderden papegaaien en ara’s om klei te eten uit de wand om de slechte neveneffecten van vruchten te neutraliseren die ze eerder hebben genuttigd. Info. Diverse organisaties in Cusco en Lima bieden verzorgde tours aan (zie touroperators) met vliegtickets en overnachting in een simpele maar comfortabele lodge. Het is aan te bevelen om minimaal een tour te nemen van 3 dagen en twee nachten wat ongeveer US$300 kost exclusief vlucht. Het is heel moeilijk om op eigen houtje te reizen.

10 prachtige bestemmingen in Jungletochten en Bolivia