Pésaro

Swipe

Pésaro

Pésaro (89.000 inw.), hoofdstad van de provincie Pesaro/Urbino, ligt aan zee, bij de monding van de Foglia; het is een bad- en industrieplaats met een mooi historisch centrum. Reeds in de Romeinse tijd was de stad van belang; de bloeitijd kwam tijdens de Renaissance onder de Sforza en de Della Rovere. De majolicafabricage is beroemd. In Pesaro werd de operacomponist Rossini geboren. In augustus/september vindt het grote Rossinifestival plaats; ook is er een bekend Rossini-conservatorium. Er is een Istituto d’Arte Ceramica, waar de keramiekschildering wordt onderwezen.

Bezienswaardigheden

Het centrum biedt nog grotendeels een 15e-eeuwse aanblik. Centraal ligt het Piazza del Popolo, waaraan het elegante Palazzo Ducale staat.

Dit gebouw werd midden 15e eeuw door Alessandro Sforza gebouwd en uitgebreid door Genga. Het heeft simpele, maar fraaie renaissancevormen, een portico met arcaden, 5 grote vensters van Rosselli en een fraaie binnenplaats. Binnen is vooral de grote Salone Metaurense bezienswaardig.

De dom heeft een 13e-eeuwse façade met gotisch portaal. Binnen is een Romeins vloermozaïek te zien. De San Francesco heeft een portaal uit de 14e eeuw, fresco’s uit de 14e-15e eeuw en sarcofagen. De Sant’Agostino bezit een rijk gotisch-Venetiaans portaal uit 1413 en prachtig inlegwerk uit ca. 1500: landschappen, stillevens en stadsgezichten (16e eeuw). De Rocca Costanza is een mooi voorbeeld van 15e-eeuwse militaire bouw. Zij werd gesticht door L. Laurana voor Costanza Sforza.

Het geboortehuis van Rossini (1792-1868) is te bezichtigen.

In het Palazzo Vincenzo Toschi-Mosca zijn gevestigd de Musei Civici (gesloten wegens restauratie). Het bevat de pinacotheek en het keramiekmuseum (Museo della Ceramica).

De pinacotheek bevat belangrijke doeken van Toscaanse, Venetiaanse en vooral van Bolognese meesters. Uniek is de ‘Kroning van Maria’ van Giovanni Bellini uit 1474.

Het Keramiekmuseum is een van de belangrijkste van Italië, het toont de mooiste producten in renaissance- en barokstijl, o.a. van Andrea della Robbia. Het Museo Archeologico Oliveriano aan de Via Maaza 97 in het Palazzo Almerici bevat ook de Biblioteca Oliveriana. Er is een representatieve collectie vondsten uit de prehistorie en de Griekse en Romeinse tijd, waaronder een beroemde tweetalige inscriptie Etruskisch-Latijn.

Omgeving

Op 2 km, richting Gabbice, tegen de helling van de Colle di San Bartolo staat de Villa Caprile e Mosca met mooie beeldentuin en waterpartijen. Hier is nu een technisch-agrarisch instituut gevestigd.

Bij Imperiale, 6 km over de panoramische weg naar Gabbice ligt de Villa Imperiale, een kasteel-villa in een park, die werd gesticht door Alessandro Sforza (eind 15e eeuw) en verbouwd door G. Genga voor de Della Rovere-familie in de 17e eeuw. Er zijn prachtige zalen met schilderingen door bekende meesters, zoals Dossi, Bronzino, Genga, del Vaga, Mantovano.

Verder richting Gabbice komt men langs een mooi middeleeuws ommuurd stadje Fiorenzuola di Focara en langs Casteldimezzo met een interessante kerk.

10 prachtige bestemmingen in Pésaro en De Marken