Pico

Swipe

Pico

Enkele cijfers

• bevolking: 14.148 inwoners
• Aantal steden: 3
• Aantal parochies: 17
• Oppervlakte: 447 km2
• Maximum breedte: 15,2 km
• Maximum lengte: 42 km
• Hoogste punt: Pico berg (2351 meter)

Hoogtepunten

Pico eiland is eigenlijk de top van een onderzeese vulkaan. Het is een eiland met contrasten. Je hebt de berg Pico met zijn ruwe en dorre vulkaanflanken en je hebt de gezellige dorpjes waar de bewoners de door UNESCO beschermde wijngaarden bewerken en voor de lekkere wijn zorgen. De geschiedenis van de walvisvangst wordt in een museum uit de doeken gedaan. En als je na een dag wandelen langs de vele vergezichten geniet van de wijn met de typische kaas dan weet je waarom de inwoners van Pico zo trots zijn op hun eiland.

Pico

De berg Pico is het hoogste punt van Portugal (2351 meter). Tot 1200 meter kun je deze gemakkelijk zelf beklimmen. Wie van een uitdaging houdt kan de berg onder begeleiding van een ervaren gids tot aan de top beklimmen. Als beloning heb je het mooiste zicht over het eiland. De vulkaan en het land er omheen is beschermd natuurgebied (sinds 1972) en zorgt er zo voor dat je van de typische flora en fauna zal kunnen blijven genieten. De laatste uitbarsting dateert van 1963. De lavastromen die tot aan de zee vloeiden zijn nog steeds zichtbaar. De zwarte verharde grond zal pas over 250 jaar vruchtbaar zijn.

Mistérios

De overal verspreide zwarte lavabedden konden door de eerste inwoners niet verklaard worden en werden ‘misterios’ genoemd. Vandaag de dag weten we wat deze geheimen inhouden en begrijpen we deze vulkanische activiteit. Eén van de bekendste ‘misterios’ is de ‘Misterio da Prainha. Die vindt je terug tussen São Roque en Prainha. Deze gebieden zijn nu bedekt met bossen en worden nu veel gebruikt als recreatiegebied waar de inwoners graag gaan picknicken.

Vulkanische grotten

Lavastromen en lavagassen zorgden ervoor dat er holtes ontstonden in de gestolde lava. Deze holtes vormden grotten die nu als kathedralen in het landschap staan. Bezoek deze grotten bij voorkeur onder begeleiding en geniet van de stalactieten en stalagmieten. Een mooi voorbeeld is de grot van ‘Furnas de frei Matias’ die op het westelijk deel van het eiland ligt .

Canadas

Deze term beschrijft het landschap dat een uitgestrekt netwerk omvat van stenen muurtjes opgebouwd in lavasteen. Dit is de typische vorm voor de wijngaarden. De muurtjes bieden elke wijnstok bescherming tegen de soms gure wind en geeft ’s nachts de warmte af die ze overdag van de zon hebben gekregen. De Verdelho do Picowijn die afkomstig is van deze door UNESCO beschermde wijngaarden is van uitstekende kwaliteit. De meeste wijngaarden kun je op het zuidwestelijk deel van het eiland vinden.

Madalena

Dit typisch stadje ligt aan de westkust van het eiland en ligt tegenover de stad Horta op Faial. Je vindt er de typische huizen, maar ook de Kerk van Santa Maria Madalena, de grootste kerk op het eiland. De 1500 vierkante meter grote tuinen van Madroiços in het hart van de stad zijn zeker ook een bezoek waard.

São Roque en Lajes

Deze twee andere grotere steden van het eiland zijn zeker ook de moeite om een bezoek te brengen. In São Roque moet je zeker het walvismuseum bezoeken en loop ook eens langs de vissershaven waar je vissers treft die ‘buit’ uitladen. Lajes heeft ook een interessant walvisvaartmuseum en was ooit de eerste stad van het eiland. Loop ook door de straten en aanschouw de typische huizen met zijn balkons en gebeeldhouwde gevels, een teken van weelde en welvaart uit lang vervlogen tijd.

Sport en ontspanning

Het eiland biedt voor wie van zwemmen houdt heel wat mogelijkheden. Langs de kust vind je heel wat badplaatsen die natuurlijke zwembaden hebben. Kleine lagunes waar je op een aangename manier van het zeewater kunt genieten. Meestal worden deze uitgebaat en bevindt er zich een restaurant of café waar je een zeer betaalbaar drankje of hapje kunt kunt bestellen en je zo van een onbezorgd dagje zon en zee kunt genieten. Voor bergbeklimmers is de berg Pico een perfecte uitdaging en speleologen hebben de vele grotten als speelterrein. Wandelen kan hier zoals op alle andere eilanden langs de aangelegde wandelpaden. Ga zeker ook eens walvisspotten. Er zijn verschillende bedrijven op het eiland die dit avontuur aanbieden.

Rondreizen

Groepsrondreis Azoren

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door de Azoren verken je al wandelend het hoofdeiland São Miguel. Ontdek tijdens de wandelreis azuurblauwe meren, vulkanische...

v.a. 1169.00 p.p.

8 prachtige bestemmingen in Pico en Azoren