Playa de Palma

Swipe

La Granja

Geschiedenis

Op 10 km van Banyalbufar (vlak bij het dorpje Esporles) ligt het landhuis La Granja, een van de indrukwekkendste landhuizen op Mallorca. De waterbron die hier ontspringt werd al door de Romeinen gebruikt. Het water komt nog steeds met zoveel druk uit de rotsbodem dat het als een fontein 10 m de lucht inspuit. Dankzij deze waterbron kent het gebied een lange geschiedenis. Na de Romeinen kwamen de moren op het water af; zij noemden de plek Alqueria ofwel de plaats met de kleine huizen. Met gebruikmaking van windmolens pompten zij het water via een kanaal over een afstand van 4 km naar het gehucht Canet. Dit systeem is tot op de dag van vandaag in werking. Nadat Jaume I het eiland had veroverd vestigde graaf D. Nuno Sans zich in La Granja. Deze graaf bestuurde meer dan een kwart van het grondgebied van Mallorca. In 1239 schonk hij La Granja aan de cisterciënzers, kloosterlingen van de in 1089 door Sint-Robertus van Molesmes in Cistercium gestichte orde. Zij leefden volgens de regels van Sint-Benedictus en bouwden hier het eerste klooster van Mallorca. Tweehonderd jaar later verkochten zij La Granja en de omliggende landbouwgebieden aan Don Mateo Vida. Tot in de 17e eeuw bleven zijn nakomelingen in het landhuis wonen. Daarna kwam het landgoed La Granja in bezit van de familie Fortuny die het landhuis zijn huidige aangezicht gaf. De familie Fortuny is nog steeds eigenaar van het landhuis.

Landhuis 

Schaduwrijke eucalyptusbomen leiden naar de ingang van La Granja. Bij de ingang is een restaurant. Overal staan landbouwwerktuigen en andere bezienswaardigheden uit voornamelijk de 18e en 19e eeuw. Verder zijn er pauwen, paarden, kippen, kalkoenen en een oude stoomtrein. De bezienswaardigheden zijn talrijk en omvatten onder meer een wasplaats, een koetshuis, een ververij, een blikslagerij, een waterturbine, een olieslagerij, een timmermanswerkplaat, distilleertoestellen, weefgetouwen en nog veel meer. In de kelder is een boerenkeuken, een graanopslagplaats en een folterkamer. Het landhuis zelf herbergt zalen met voorwerpen uit lang vervlogen tijden in verschillende stijlen, zoals Lodewijk XV, renaissance en barok. Het gebouw staat vol met antiek en oude gebruiksvoorwerpen; veel van deze voorwerpen zijn afkomstig van Mallorca. Vanaf een balustrade kunt u de waterbron van La Granja als een fontijn omhoog zien spuiten. Op het plein bij de ingang van La Granja is gratis Mallorcaanse wijn en vruchtendrank verkrijgbaar. Verder kunt u hier enkele Mallorcaanse specialiteiten proeven. Vergeet niet om even door de fraaie tuin (jardi) van het complex te wandelen. Iedere woensdag en vrijdag (15.00 tot 16.25 uur) verzorgt men in deze tuin een folkloristisch optreden en kunt u kennis maken met kunstnijverheid. Het landhuis La Granja is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur (zomers tot 19.00 uur).

HM Mar Blau

Het 4-sterren HM Mar Blau hotel biedt genoeg faciliteiten voor een heerlijke ontspannen vakantie met het hele gezin. Rustig gelegen na bij...

v.a. 375 p.p.

10 prachtige bestemmingen in La Granja en Mallorca