Pokhara en omstreken

Swipe

Pokhara en omstreken

Pokhara is na Kathmandu wellicht de bekendste en meest bezochte stad in Nepal. De stad, eigenlijk een groot dorp, ligt in een gebied dat gezegend is met een grote natuurlijke schoonheid. Pokhara ligt heel beschermd in het dal van de rivier de Seti (Seti Gandaki) op een hoogte van ongeveer 880 meter, waardoor de temperatuur er ook in de herfst en winter aangenaam is. Vlak achter het dorp rijzen de majestueuze toppen op van de Machhapuchhare (de Fishtail, 6997 m) en het Annapurnamassief (hoogste top 8078 m).

 

In de onmiddellijke omgeving liggen enkele aantrekkelijke meren, waarvan het Phewameer (Phewa Tal-Fewa Tal) het bekendste is, maar het Begnasmeer en Rupameer nog het meest ongerept zijn. Door de onmiddellijke nabijheid van de bergen (ze liggen op slechts 30 tot 40 km afstand), is Pokhara het vertrekpunt voor vele fraaie en fascinerende trektochten geworden. Vandaar dat in de zeventiger jaren hier de eerste hippies neerstreken. In de jaren die daarop volgden ontwikkelde het gebied zich tot een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Nepal.

Bevolking

De bevolking van Pokhara (300.000 inwoners) bestaat voornamelijk uit Magars, Gurungs, Brahmans en Chetri’s. Ook wonen er Newars, die zich er als kooplieden hebben gevestigd. De Gurungs zijn vooral bekend om de soldaten, Gurkha’s, die uit hun midden voortkomen. Zij wonen in de streek rond de Annapurna en in Gurkhaland, op de zuidelijke hellingen van de bergen. En dan zijn er ook nog de Tibetanen, die voornamelijk in Pokhara’s drie vluchtelingenkampen wonen. Met Zwitserse hulp hebben zij grote tapijtknoperijen opgezet, waardoor deze Tibetaanse vluchtelingen geheel zelfstandig hun woonoord draaiende houden. Souvenirs verkopen is ook een van hun sterke kanten, maar in tegenstelling tot wat u hen vaak zult horen beweren, zijn deze souvenirs meestal niet antiek.

De Bazaar

Pokhara bestaat uit drie gedeelten. Het eerste deel is de Bazaar, de marktstraat, die geconcentreerd rondom de brug Mahendra Pool ligt. Het is één lange 4,5 km lange straat, waarin van alles te koop is en waar ook het postkantoor te vinden is.

Musea

Tussen de bazaar en het busstation ligt het Pokhara Regionaal Museum met voorwerpen en bezienswaardigheden uit de streek (geopend: wo.-ma. 10.00-16.00 uur, zomers tot 17.00 uur). Niet ver hier vandaan ligt het Gandaki Ziekenhuis (Gandaki Zonal Hospital). Verder kunt u in dit gebied het Gurkha museum vinden (geopend: 8.00-16.30 uur) met een overzicht van de geschiedenis van de Gurkha soldaten, en het International Mountain Museum (geopend: 9.00-17.00 uur) dat de Himalayatoppen en zijn beklimmers als onderwerpen van zijn tentoonstelling heeft. Buiten de muren van het museum kunt u alvast oefenen op twee klimmuren.

Seti rivier

Door de Bazaar stroomt de Seti rivier. U kunt een bezoek brengen aan de Seti River Gorge, een smalle en 35 m diepe kloof die op sommige plaatsen slechts 1,5 m breed is. De kloof mondt uit in een systeem van tunnels die in 1982 door de Chinezen werden gebouwd om electriciteit op te wekken. De tunnels zijn er alleen om het water te verzamelen, maar wordt 2 km verder naar de turbines geleidt. Vanaf de brug heeft u een goed uitzicht op de Set River Gorge.

Bindu Basinitempel

Het belangrijkste heiligdom in Pokhara is de 17e-eeuwse Bindu Basinitempel (Bindhya Basinitempel), gelegen in het noordelijk deel van Pokhara. Dit tempeltje staat op een lage heuvel, links van Pokhara’s hoofdstraat. Een trap voert naar de binnenhof van dit heiligdom. Bindu Basini is een incarnatie van de godin Kali (Parvati, de vrouw van Shiva). Ter ere van haar worden er regelmatig dieren geofferd. In 1949 ontstak een gelovige hier een olielampje ter ere van de godin Kali. Deze was hier blijkbaar niet blij mee, want in een mum van tijd stond het gebouw in lichterlaaie. En niet alleen de tempel! De brand breidde zich razendsnel uit over het toenmalige dorp, met als gevolg dat heel Pokhara in de as werd gelegd. Zowel de tempel als het dorp verrees in de jaren die volgden als feniksen uit de as. De brand is er echter wel de oorzaak van dat u in Pokhara bijna geen historische gebouwen meer kunt vinden. Het pad naar de top van de Sarangkot begint bij deze tempel (zie Sarangkot).

Bhimsen tempel

Op enkele honderden meters verwijdert van de Bindu Basinitempel staat de Bhimsen tempel, gewijd aan de god Bhimsen. De hindoegod Bhimsen wordt vereerd als de beschermer en begunstiger van handel en ambachten.

Pardi, rondom luchthaven en busstation

Het tweede deel is het gebied tussen de luchthaven en het busstation, ook wel Pardi genoemd naar de nabijgelegen Pardi-dam die het waterpeil van het Phewameer op peil houdt.

Toeristeninformatiekantoor Pokhara

Hier kunt u het toeristeninformatiekantoor vinden (geopend: zo-vr 10.00-13.00 uur en 14.00-17.00 uur) waar u onder meer uw TIMS Card (trekking-permit) kunt krijgen (zie hoofdstuk Trektochten in Nepal).

Annapurna Conservation Area Project

In hetzelfde gebouw is het Annapurna Conservation Area Project ofwel het ACAP gevestigd (geopend: zo-vr 10.00-17.00 uur; za 10.00-15.30 uur).

Immigration Office van Pokhara

In hetzelfde gebied, aan de straat Ratna Chowk, staat het Immigration Office van Pokhara (geopend: zo-do 10.30-13.00 uur, vr 10.30-12.00 uur). Bij het Immigration Office kunt u eventueel uw visa verlengen of een trekking-permit halen. Ten zuiden van de dam kunt u een bezoek brengen aan de Grot Gupteshwar en Devi's Fall, tegenwoordig ook Davids Fall genoemd.

Grot Gupteshwar

De grot Gupteshwar ofwel de Gupteshwar Mahadev grot is ontstaan door het continue eroderende water van een waterval door kalksteenformaties. De grot is in totaal 2995 m lang, maar kan slechts voor een deel bezichtigd worden. Het deel van de grot dat u mag bezichtigen bestaat uit twee gedeelten. Het eerste deel (40 m) wordt vereerd als een heiligdom voor de god Shiva. Hier staat een grote steen met erboven een grote afbeelding van Naga, de heilige slang. De steen staat symbool voor Shiva en zijn vrouw Parvati. Rechts staat een koperen beeltenis van hun zoon Ganesh. De beelden mogen niet gefotografeerd worden. Als u 100 m verder wandelt, komt u bij de grot met de waterval. Dit tweede deel is gesloten gedurende de moessonperiode (juni-september).

Tibetaanse vluchtelingenkamp Tashi-Ling

Als u de grot weer verlaat en u neemt de trap, links naast het ticketoffice, dan komt u bij het Tibetaanse Shree Gaden Dhargay klooster (Dargyaling Gompa). Dit klooster van de geelkap sekte is in 1961 door gevluchte monniken uit Tibet gebouwd. Als u dit aan de monniken vraagt, dan mag u het klooster bezoeken. In de tempel vindt u een afbeelding van Boeddha. Men stelt het op prijs als u iets in de `donatiebox' stopt. Het klooster hoort bij het Tibetaanse vluchtelingenkamp Tashi-Ling dat u eveneens kunt bezoeken.

In het vluchtelingenkamp kunt u een bezoek brengen aan hetTibetan Handicraft Center en de Community Carpet Showroom, waar tegenwoordig ook Nepalese meisjes werken. U kunt hier prachtige Tibetaanse tapijten bewonderen en, indien u dit wenst, aanschaffen.

Devi's Fall

Op een afstand van slechts 1 minuut wandelen van de grot Gupteshwar ligt Devi's Fall, tegenwoordig ook Davids Fall genoemd. De inwoners van Pokhara noemen de waterval ook wel de Patale Chango. Het betreft een stroomversnelling met een lengte van 500 m met daarin een waterval van 35 m hoog. De waterval ligt, net als de eerder genoemde grot en het vluchtelingenkamp Tashi-Ling, op en afstand van 2 km ten zuidwesten van Pokhara. De waterval verdwijnt in een diep uitgesleten kloof. Fraai zijn de vormen die het stromende water in de wanden heeft gesleten. Let ook op de rijke plantenbegroeing langs dezelfde wanden. Bij de ingang staat een kleine lingam met erachter een grove afbeelding van Nandi. Verder vindt u hier een aantal Tibetaanse souvenirwinkeltjes. Tijdens de moessonperiode baant het water zich met groot geweld door de kloof. In de andere maanden betreft het slechts een smalle stroom die omlaag valt, met uitzondering van die momenten dat men de nabijgelegen Pardi-dam openzet om overtallig water te lozen. Dit overkwam de Zwitserse mevrouw Davids die in 1961 samen met haar man onder de waterval aan het baden was. Toen men de dam openzette veranderde de waterval ineens in een woeste stroom. Mevouw Davids had geen kans en verdronk ter plaatse. Sindsdien noemt men de waterval ook wel Davids Fall.

Top 5 Pokhara en omgeving:

1. Het Phewameer in Pokhara

2. Het Begnasmeer en het Rupameer

3. Het uitzicht vanaf de berg Sarangkot

4. De wandeling naar Naudanda

5. De Grot Gupteshwar en Devi's Fall

10 prachtige bestemmingen in Pokhara en omstreken en Nepal