Pokhara en omstreken

Swipe

Grot van Mahendra

Het dorpje Batulechaur ligt op ruim twee uur lopen ten noorden van Pokhara. Op een kilometer afstand van dit dorpje vinden we de grot van Mahendra (Mahendra Cave of Mahendra Gufa).

Druipsteengrot Mahendra

Dit is een der weinige stalagmieten-stalactietengrotten in Nepal. De druipsteengrot is ontstaan in kalksteen. Kalksteen is een afzettingsgesteente dat ontstaat op een zeebodem uit in het water levende organismen. De aldus ontstane druipsteengrot Mahendra is in de ogen van de lokale bevolking een heilige plaats en enkele stalagmieten worden als lingams (Shiva) vereerd. De grot is aardig, maar niet spectaculair. Er zijn nog veel andere grotten in de omgeving, maar deze zijn in het algemeen moeilijk toegankelijk en hebben ook niet veel stalagmieten en stalactieten, al zullen de vele informele gidsen het tegendeel beweren.

Batulechaur

Het dorpje Batulechaur is bekend om de aldaar wonende gaines, een soort minstreels die voor de bevolking liedjes ten gehore brengen. In ruil voor hun optreden geeft de bevolking de gaines voedsel, geld of goederen. Vroeger was de streek rond Batulechaur bekend om de lekkere sinaasappels die er groeiden. Een virus heeft echter veel sinaasappelbomen verwoest, zodat deze vruchten thans schaars zijn geworden in de vallei van Pokhara.

10 prachtige bestemmingen in Grot van Mahendra en Nepal