Polonnaruwa

Swipe

Polonnaruwa

De oude hoofdstad van Sri Lanka is met haar talloze overblijfselen van oude bouwkundige meesterwerken tussen het groen voor de gemiddelde toerist spectaculairder dan Anuradhapura. Veel gebouwen tonen een grote variatie in stijl, met een duidelijk zichtbare invloed van de hindoeïstische Tamils. De ruïne-stad Polonnaruwa (buiten de later gebouwde New Town) strekt zich uit over een grote oppervlakte; goede wegen voeren er doorheen. Op de oostelijke oever van het meer Parakrama Samudra ligt de oude citadel, die door drie concentrische muren is omgeven. Ten noorden daarvan ligt het vierhoekige tempelterras, onomstreden het hoogtepunt van uw bezoek. Rondom dit Quadrangle liggen nog talrijke andere monumenten, waarmee de beschrijving van de ruïnestad wordt besloten. U kunt de bezienswaardigheden per bus bezoeken, maar ook te voet. Een kleine waarschuwing vooraf: op het ruïneterrein leven veel apenfamilies. Het is onverstandig deze dieren eten te geven of zelf op het terrein te gaan eten. Vanaf het moment dat de apen doorhebben dat iemand voedsel bij zich heeft, kunnen ze een hinderlijke achtervolging inzetten om dat voedsel te bemachtigen. Ook kleine voorwerpen als hand- of cameratasjes worden soms onder uw ogen weggegrist.

Een Bewogen Geschiedenis

Polonnaruwa was van de 9de eeuw tot in de 14de eeuw (met uitzondering van enkele onderbrekingen) de hoofdstad van het Singalese koninkrijk; de bloeitijd viel tussen de 10de en de 12de eeuw. Toen Anuradhapura nog de hoofdstad was, resideerden de koningen soms al in Polonnaruwa. In 846 werd de stad officieel hoofdstad van het land. In de 11de eeuw waren grote delen van het eiland in handen van Tamils en Chola's uit India, maar in 1070 wist koning Vijaya Bahu 1 de indringers te verdrijven. Polonnaruwa werd toen voorgoed de hoofdstad van het rijk.

Onder de roemrijke regering van zijn kleinzoon, Parakrama Bahu I (1153-1186), beleefde de stad haar grootste bloei. De koning liet het grote meer Parakrama Samudra graven en verfraaide de stad met vele gebouwen. Het meer is het grootste van alle kunstmatige meren (tanks) op het eiland en de bron van een uitgebreid irrigatiesysteem. Zijn opvolger, Nissanka Malla (1187- 1196), leed aan grootheidswaanzin en putte het rijk uit door zijn al te uitbundige bouwlust. Diens opvolgers, moe geworden van de voortdurende aanvallen van Tamils, gaven in het begin van de 14de eeuw Polonnaruwa als hoofdstad op. Onopgemerkt vervielen de tempels en andere gebouwen tot ruïnes; de jungle overwoekerde de wegen en monumenten. In de 19de eeuw begonnen Britse archeologen met het blootleggen van de stad, gevolgd door de restauratie van verscheidene gebouwen.

Rondreizen

Groepsrondreis Sri Lanka

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Sri Lanka maak je kennis met de hoogtepunten en minder bezochte gebieden. Dit prachtige eiland biedt het...

v.a. 2199.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Polonnaruwa en Sri Lanka