Port Louis, de hoofdstad

Swipe

Port Louis, de hoofdstad

Havenstad Port Louis ligt in het gelijknamige district in het noordwesten van Mauritius, ingeklemd tussen het Mokagebergte en de oceaan. Het is na Johannesburg het belangrijkste financiële centrum van Afrika.

Grote en kleine handelaren komen samen in deze bedrijvige stad vol contrasten, een interessante mix van markten, druk verkeer, moderne hoogbouw en oude woningen van hout en steen in rustige zijstraatjes. Rommelige winkeltjes moeten concurreren met overdekte winkelcentra, kleine restaurants worden langzaamaan verdreven door fastfoodketens.

Smeltkroes

De bevolking is zeer gemêleerd en alle religies zijn er vertegenwoordigd. Het is een stad van bedelaars en eenvoudige straathandelaars maar ook van zakenmannen strak in ‘t pak. Dames in sari of van top tot teen gesluierd slenteren naast vrouwen in kokerrok met Gucci-tas in de hand. Op werkdagen verdubbelt het aantal inwoners (180.000) wanneer mensen uit de plateausteden naar de hoofdstad komen om er te werken en te winkelen. Zij nemen de minder aangename kanten van het stadsleven zoals files, lawaai en luchtvervuiling voor lief.

Leuke markt

Port Louis is de belangrijkste stad van het land maar menig bezoeker van Mauritius neemt niet de moeite er te komen en dat is begrijpelijk als je vanaf het vliegveld linea recta kunt doorreizen naar een prachtig strandhotel. Een uitgesproken mooie stad is het ook niet. Toch kan het leuk zijn hier een ochtend of middag door te brengen, al was het maar om een kijkje te nemen op de grote, oog- en neusstrelende markt in het centrum. Een bonte verzameling van Chinese, Indiase en Afrikaanse marktlui stallen er dagelijks hun handelswaar uit. Ook zijn er een paar musea die de moeite waard zijn.

‘s Avonds, wanneer winkels en kantoren sluiten en de forensen de stad verlaten valt de heksenketel volledig stil, behalve in Caudan Waterfront, het moderne winkel- en uitgaanscentrum bij de haven. Wie meer voelt voor het authentieke Port Louis zal met plezier de karakteristieke oude wijken en het bedrijvige Chinatown verkennen.

Houd er rekening mee dat de meeste bezienswaardigheden en winkels op zondag gesloten zijn.

10 prachtige bestemmingen in Port Louis, de hoofdstad en Mauritius