Port Louis, de hoofdstad

Swipe

Centrale markt

Nergens is het multiculturele karakter van Mauritius beter zichtbaar, voelbaar en ruikbaar dan op de overdekte Bazar Central van Port Louis. Het is een enerverende ervaring om rond te lopen te midden van schreeuwende handelaren, kwebbelende vrouwen en dragers die met snelle passen grote gevulde manden op hun hoofd naar hun bestemming brengen.

De markt heeft niet alleen een economische functie voor de inwoners van Port Louis maar ook voor andere eilandbewoners. Dagelijks komen duizenden potentiële kopers van heinde en verre. Op de begane grond liggen groenten, fruit, verse kruiden en specerijen in hoge piramides opgestapeld, een lust voor het oog. De rode pepers die je hier en daar tussen de waren ziet liggen zijn bedoeld ter bescherming tegen het ‘boze oog’.

In een hoek vind je de verkopers van de tisanes, geneeskrachtige gedroogde kruiden voor alle denkbare kwalen die je in de vorm van thee tot je neemt. Voor vlees en vis zijn aparte afdelingen. De textiel- en souvenirverkopers op de eerste verdieping (er zijn een paar kleine roltrappen) komen wat later op gang. Zij verkopen stoffen per meter, T-shirts, sari’s, kussenovertrekken, speelgoed, Afrikaans houtsnijwerk, trommels, tempelprullaria, manden en nog veel meer.

Handelaren proberen hier voortdurend je aandacht te trekken en vragen flinke prijzen. Afdingen is geboden. Dit gaat gemakkelijk als je er vroeg bij bent: voor de verkopers is de eerste klant van de dag de belangrijkste want die brengt geluk oftewel bonne lamain (goede handen).

De markt is geopend op werkdagen van 6 tot 17.30 uur en op zaterdag van 6 tot 12 uur. Advies: draag tas of rugzak voor je en stop geld diep weg – de markt is berucht om z’n zakkenrollers.

10 prachtige bestemmingen in Centrale markt en Mauritius